Jegyzetelésre is alkalmas az olcsó LG mobil - teszt

LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
A kamerájával csak világosban lehet jó fotókat készíteni.
Vágólapra másolva!
Az LG Magyarországon 2018 év végén hozta forgalomba új, belépő szintű, olcsó, de egy fura extrával kiegészített telefonját, a Stylus Q fantázianevű modellt. A termék különlegessége, hogy a készülékházban kialakítottak egy kis garázst egy speciális "toll" számára, amellyel bármikor írhatunk a képernyőre, még akkor is ha a mobil kikapcsolt állapotban van. Ugyanis ahogy a kijelző "megérzi" hogy a tollal ügyködünk rajta, azonnal aktiválja a készüléket és a jegyzetelés funkciót, tehát nem kell a bekapcsolással vacakolni.
Vágólapra másolva!

Ez érdekes szolgáltatás, jól is működik, bár az az igazság, hogy sok hasznát nem vettük. Leginkább azért, mert kevés szöveg fér ki ily módon a kijelzőre, és az is nehezen olvasható. Szóval, ha mondjuk egy vagy két rövid információnál többet kell feljegyezni, akkor már jobban megéri, ha kinyitunk valamilyen hagyományos jegyzetelős appot, és a virtuális billentyűzettel beírjuk oda normálisan azokat. A tollal egyébként rajzolni is lehet, de azért azt tudni kell, hogy ez nem az überdrága grafikai munkákra, tervezésre szánt eszközöknél megszokott kategória. Szóval nem lehet a hegy típusát és érzékenységét állítani, nem tudja megkülönböztetni a nyomás erősségét, tehát komoly művészi alkotások elkészítésére nem alkalmas.

Egyszerű jegyzetek készíthetőek a különleges tollal Forrás: Origo

Firkálni azt lehet vele, ami egy gyereket jól lefoglalhat, de aki ennél többre vágyik, az csalódni fog.

Kialakítás

Hozzánk a fekete verzió jutott el, ez kifejezetten jól néz ki a kerekített éleknek köszönhetően, és a 8 milliméteres vastagsága is teljesen rendben van. Az összeillesztések pontosak, az egész készüléket szerencsére masszívan összerakták. A készülék ráadásul megkapta az IP68 minősítést, azaz por- és vízálló (másfél méteres mélységig, fél órán át). A termékre USB-C típusú csatlakozó került, ami támogatja a gyors töltést, és a fejhallgató kimenetet sem spórolták le róla.

Kijelző

A 6,16 inches mérethez 1080 x 2160 képpontos felbontás, és ezáltal 392 ppi pixelsűrűség társul, ez pedig ma már erősen közepes értéknek számít. Ez ugyanis azt jelenti, hogy bár a pixelek nem látszódnak, az átmenetek, ferde és ívelt vonalak nem minden esetben tökéletes finomságúak. A színhőmérséklet tetszés szerint módosítható, ami azt is jelenti, hogy a szemet és agyat fárasztó kék színkomponens ereje lecsökkenthető.

6,1 inches IPS kijelzője 1080 x 2160 képpont felbontású Forrás: Origo

Az LG ezúttal is az IPS paneltechnológia mellett tette le a voksát, azaz a 0 nit fényerejű hibátlan feketét és a végtelen kontrasztot el lehet felejteni. A maximális fényerő (375 nit) kellően nagy ahhoz, hogy a készüléket akár napfényben is lehessen használni, de az tény, hogy ilyenkor a színeket már fakónak, sötétnek érzékeli a szem és az agy. A csutkára húzva a fényességet, a feketeszint 0,30 nit, ami azt jelenti, hogy a natív kontrasztarány 1250:1, ami tökéletesen átlagosnak számít az IPS-es telefonok körében. A betekintési szög tekintetében meglehetősen átlagosan teljesít, hiszen ha már kicsit oldalról nézzük a képernyőt, akkor észrevehető, hogy a fehér részek kezdenek szürkébe váltani.

Gyenge teljesítmény

A nyolcmagos Mediatek MT6750 (4x1.5 GHz Cortex-A53 & 4x1.0 GHz Cortex-A53 magokkal) processzor, 3 GB RAM a Mali-T860 grafikus vezérlő által alkotott hardver teljesítménye sajnos ma már egyszerűen kevés, ezen nincs mit szépíteni. A teljesítmény mérésére szolgáló, AnTuTu szoftveren mindössze 56 103 pontot ért el, ami nagyjából a 2015-ös csúcstelefonok szintje. A gyakorlati használat során azt tapasztaltuk, hogy az erőforrás-igényesebb alkalmazások (Google Maps StreetView mód, játékok egy része, képszerkesztők stb.) akadoznak, mikrofagyásokat produkálnak, és néha a böngészés is belassult. A levelezéssel, videózással, zenehallgatással, cikkek olvasgatásával viszont nem volt gond, ez is igaz.

Használat közben

Az itt alkalmazott Android 8.1 Oreo operációs rendszer az LG saját funkcióival kiegészítve remekül működik, de ez nem okozott meglepetést. A nem cserélhető akkumulátor kapacitása (3300 mAh) és üzemideje is közepes, ami azt jelenti, hogy egy töltéssel, közepes fényerőn nagyjából 8-10 óráig bírja átlagos használat mellett. A beépített hangszóró az LG szerint csodásan szól az alkalmazott DTS:X Surround Sound technológiának köszönhetően, de valójában pont olyan vékony, erőtlen és természetellenes a hangminőség, mint minden más telefonnál. Ha rádugunk egy fejhallgatót, akkor pedig teljesen átlagos a hangzás, tehát a modell akár zenehallgatásra is alkalmas ily módon. A háttértár belső mérete 32 GB, ami azt jelenti, hogy jut bőven hely a fényképeknek, videóknak, és a nagy alkalmazásoknak is.

LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt
LG Stylus, mobil, okostelefon, teszt

A hátlapi, 16 megapixeles kamerájával normális fényviszonyok mellett szép képek lőhetőek, de sötétben, kevés fénynél már komoly gondjai támadnak. Ilyenkor a legtöbb fotó zajos, elmosódott lesz ugyanis. Az előlapi szelfi kamerája sem valami nagy szám, ez sötétben ugyanis gyakorlatilag használhatatlan. A portré mód (halványabb, életlenebb háttér) csak ennél használható, és itt szoftveresen próbálja a készülék a mélységélesség illúzióját megteremteni, de hát ez nem nagyon jön össze.

Értékelő

Az LG Q Stylusról a külseje alapján nem nagyon lehetne megmondani, hogy itt egy olcsó, alsó kategóriás telefonról van szó, hiszen a dizájn kifejezetten jól sikerült. Az akkumulátora közepes, a teljesítménye sajnos a gyenge pontja, viszont a képernyője a jobbak közé tartozik. A különleges szolgáltatása, azaz a termék mellé járó speciális toll, és az ehhez kapcsolódó jegyzetelés, rajzolás funkció érdekes, de arról nem vagyunk meggyőződve, hogy a mindennapokban tömegek vennék ezt igénybe. Az ára kifejezetten baráti, hiszen akár már 50-55 000 forintért is megvásárolható, és mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy a tudásához képest ez nem is magas összeg.

LG Q Stylus Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!