Sávtartós okoságyat készített a Ford

ford lane keeping bed okoságy
Ford Lane-Keeping Bed
Vágólapra másolva!
A matrac elgördítésével ad helyet az ágytársnak.
Vágólapra másolva!

A kétszemélyes ágyakon való alvás próbára teheti a párok türelmét, hiszen nem szokatlan, hogy az egyikük nem képes megmaradni az éjszaka a maga oldalán, helyette az álmában forgolódva szinte leszorítja az ágyról a másikat. A problémára most valószínűtlen helyről jött egy potenciális megoldás, a Ford európai kutatási és fejlesztési központjában készítettek egy sávtartósnak titulált okoságyat.

Ford Lane-Keeping Bed Forrás: Ford Europe

A működése aránylag egyszerű: a matrac alatt nyomásérzékelők találhatóak, amelyek képesek detektálni, mikor az egyik alvó személy rámászik a másikra, mire az ágymatrac egyszerűen elgördül oldalirányba, hogy jusson hely a másiknak is. A matrac hasonlóan működik a nagyobb boltok pénztárainál lévő, vagy éppen a raktárak csomagszortírozóiban használt, mechanikus szállítószalagokhoz.

Sajnos a Ford okoságya jó eséllyel nem kerül majd piacra, nem jut túl a mostani koncepciófázison. Viszont a bútorgyártók persze inspirálódhatnak belőle, és bizony nem lepődnénk meg, ha idővel megjelennének az ugyanilyen koncepció alapján működő okoságyak a prémium szegmensben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!