Hatalmas felháborodást keltett az Apple és a Google egyik alkalmazása

Vertical WOMAN RIGHTS
A Saudi woman disembarks from a car outside a mall in the Saudi capital Riyadh on September 27, 2017. Saudi Arabia will allow women to drive from next June, state media said on September 26, 2017 in a historic decision that makes the Gulf kingdom the last country in the world to permit women behind the wheel. The shock announcement comes after a years-long resistance from women's rights activists, some of whom were jailed for defying the ban on female driving. / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE
Vágólapra másolva!
Felháborodást keltett Szaúd-Arábia egyik hivatalos mobilappja.
Vágólapra másolva!

A vállalatok első és legfontosabb célja mindig a profitszerzés, azonban a világ különböző tájain jelentősen eltérő jogi, kulturális és politikai kívánalmaknak kell megfelelniük. A cégek általában nagyon hatékonyan lavíroznak, hogy ebből ne legyen jogi és PR-probléma, azonban most nagy visszhangot keltett Szaúd-Arábia egyik hivatalos mobilappja, a Google és az Apple is nagyon kellemetlen helyzetbe került miatta.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A problémás alkalmazás neve Absher, és alapvetően egy digitális ügyintézésre használható szoftverről van szó. Mint köztudott, az arab világban a nők gyakorlatilag a férfiak tulajdonát képezik, így szinte mindenre engedélyt kell kérniük tőlük, még a bankszámlanyitás és az utazgatás sem történhet a férfi családtag, a férjük, vagy az egyéb férfi gyámjuk jóváhagyása nélkül.

A mostani botrány azért robbant ki, mert az Absher alkalmazás lehetőséget biztosít a férfiak számára, hogy kövessék a nők mozgását, utazási engedélyeket adjanak nekik és vonjanak vissza tőlük. Azt is megtehetik, hogy előre beállítják az engedélyezett utazás során a mozgásukat, és ha a nők eltérnek a tervtől, akkor a férfiak riasztást kapnak erről.

Mindennek elsősorban az a célja, hogy megakadályozzák a nők külföldre szökését.

Az Apple és a Google most két tűz között vannak: Szaúd-Arábiában az Absher természetesen legális, azonban egyrészt sérti a mobilos programboltjaik fejlesztői szabályzatát, másrészt pedig az iszlám világon kívül nem vállalható súlyos morális veszteség nélkül, hogy egyáltalán beengednek az App Store-ba és a Play Áruházba egy ilyen funkcióval ellátott alkalmazást.

Hírünk írásáig a Google nem kommentálta az ügyet, míg az Apple vezérigazgatója ígéretet tett a panaszok kivizsgálására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!