Töröltek egy e-mail-szolgáltatót

This is becoming too hard to handle Beautiful Real People Computer Using Computer Businesswoman One Woman Only Only Women One Young Woman Only Young Women Women Females Adults Only Surfing the Net Cramp Burning the Candle at Both Ends E-Mail Headache Pain
Cropped shot of a young businesswoman looking stressed out while working in an office
Vágólapra másolva!
Olyan 20 évnyi levelezést veszített el véglegesen a VFEmail.
Vágólapra másolva!

Az e-mail-szolgáltatást nyújtó vállalatok látszólag meglehetősen jó munkát végeznek a biztonság fenntartása terén, egészen eddig nem hallottunk olyan esetről, hogy bárkinek sikerült volna egy ilyenbe betörnie. Persze semmi sem lehetetlen, egy felettébb unatkozó hacker a napokban gyakorlatilag kitörölte az üzletből az egyesült államokbeli VFEMail szolgáltatót.

Forrás: Getty Images/PeopleImages.com

A VFEMail még 2001-ben indult el, azonban a közel két évtizedes pályafutása ellenére megmaradt egy apró vállalkozásnak, így senkinek sem érdemes pironkodnia, ha nem csengett volna ismerősen a neve. A cég két szerverközpontban tárolja az információkat, az egyik az USA-ban, a másik pedig Hollandiában található.

A hackertámadás hétfőn történt: a szolgáltatás alapítója egyszer csak arra lett figyelmes, hogy sorra elérhetetlenné válnak a szerverek. Némi nyomozás után kiderült, hogy nem véletlenül: valaki bejutott a VFEMail egyesült államokbeli infrastruktúrájába, és nekiállt távolról formázni a szerverekben lévő merevlemezeket.

Mire sikerül közbelépni, addigra mindennek vége volt: az összes amerikai szervereken tárolt levél, továbbá a róluk készült biztonsági másolatok is megsemmisültek.

A holland szerverközpontot nem érintette a támadás, az ott tárolt adatoknak nem esett bántódásuk. A VFEMail üzemeltetője nem közölte, hogy hány felhasználó veszítette el a komplett levelezését a támadás miatt.

Egyelőre nem világos, hogy a támadó miként tudott belépni az infrastruktúrába, a VFEMail üzemeltetője szerint meglehetősen racionális szintű volt a biztonság. A hacker nem próbálta meg felvenni vele a kapcsolatot, egyszerűen csak nekiállt törölgetni az adatokat.

Az a legvalószínűbb, hogy puszta szórakozásból semmisítette meg a szolgáltatást.

A jelenlegi álláspont szerint minden felhasználó visszakapja az e-mail-fiókját, továbbá a fiókjaikba időközben beérkezett levelekről sem maradnak le. Viszont jó kérdés, hogy az elképesztő incidens után marad-e felhasználója az amúgy is bájosan elavultnak tűnő VFEMailnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!