Olyan 20 évnyi levelezést veszített el véglegesen a VFEmail.

Az e-mail-szolgáltatást nyújtó vállalatok látszólag meglehetősen jó munkát végeznek a biztonság fenntartása terén, egészen eddig nem hallottunk olyan esetről, hogy bárkinek sikerült volna egy ilyenbe betörnie. Persze semmi sem lehetetlen, egy felettébb unatkozó hacker a napokban gyakorlatilag kitörölte az üzletből az egyesült államokbeli VFEMail szolgáltatót.

Forrás: Getty Images/PeopleImages.com

A VFEMail még 2001-ben indult el, azonban a közel két évtizedes pályafutása ellenére megmaradt egy apró vállalkozásnak, így senkinek sem érdemes pironkodnia, ha nem csengett volna ismerősen a neve. A cég két szerverközpontban tárolja az információkat, az egyik az USA-ban, a másik pedig Hollandiában található.

A hackertámadás hétfőn történt: a szolgáltatás alapítója egyszer csak arra lett figyelmes, hogy sorra elérhetetlenné válnak a szerverek. Némi nyomozás után kiderült, hogy nem véletlenül: valaki bejutott a VFEMail egyesült államokbeli infrastruktúrájába, és nekiállt távolról formázni a szerverekben lévő merevlemezeket.

Mire sikerül közbelépni, addigra mindennek vége volt: az összes amerikai szervereken tárolt levél, továbbá a róluk készült biztonsági másolatok is megsemmisültek.

A holland szerverközpontot nem érintette a támadás, az ott tárolt adatoknak nem esett bántódásuk. A VFEMail üzemeltetője nem közölte, hogy hány felhasználó veszítette el a komplett levelezését a támadás miatt.

Egyelőre nem világos, hogy a támadó miként tudott belépni az infrastruktúrába, a VFEMail üzemeltetője szerint meglehetősen racionális szintű volt a biztonság. A hacker nem próbálta meg felvenni vele a kapcsolatot, egyszerűen csak nekiállt törölgetni az adatokat.

Az a legvalószínűbb, hogy puszta szórakozásból semmisítette meg a szolgáltatást.

A jelenlegi álláspont szerint minden felhasználó visszakapja az e-mail-fiókját, továbbá a fiókjaikba időközben beérkezett levelekről sem maradnak le. Viszont jó kérdés, hogy az elképesztő incidens után marad-e felhasználója az amúgy is bájosan elavultnak tűnő VFEMailnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!