Üzemzavar jöhet a GPS-navigációknál

autós navigáció
GPS navigáció teszt
Vágólapra másolva!
Áprilisban nullázódni fog a műholdak egy belső számlálója.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen élményben lehet részük a GPS helymeghatározó rendszereket használóknak: a szombati napra eső 2019. április 6-án nem kizárt, hogy hibajelenségeket tapasztalhatnak az eszközeik működésében, figyelmeztetett az Egyesült Államok belügyminisztériuma (PDF).

A kép csak illusztráció Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mint kiderült, a GPS rendszerek a helymeghatározás működéséhez többek közt a műholdak rendszeridejét is lekérik. A mostani potenciális problémát az jelenti, hogy a GPS rendszerek a heteket is külön számon tartják, a számot pedig egy 10 bináris bitből álló formátumban küldik ki a vevőeszközökre a műholdak.

Magyarán az eltelt heteket számon tartó változó maximum értéke 1024 lehet (0–1023 tartományban), így kb. 20 évente kiakad a helymeghatározó rendszerek belső hétszámlálója.

Ezzel alapvetően nincs gond, egyszer már megtörtént a történelem során, hogy a belső számláló értéke elérte a maximumot. A GPS szabvány szerint ilyenkor a helymeghatározó rendszereknek automatikusan nullázniuk kell a belső számlálójukat, ennek a megtörténte után pedig minden mehet a régi kerékvágásban.

A problémát pusztán az jelenti, hogy a szakemberek sanda gyanúja szerint egyes vevőeszközök szoftverei nem feltétlenül szabványtartóak, vagy a szabványtartási szándék ellenére bugosak,

így a jó ég tudja, hogy mit reagálnak majd a számláló nullázására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!