Az idei lehet az SSD áttörő éve

crucial mx500 ssd
Crucial MX500 SSD
Vágólapra másolva!
Tavaly átlagosan felére csökkentek a meghajtók árai.
Vágólapra másolva!

Most már jó ideje zuhan a merevlemezeknél szekvenciális és véletlenszerű sebességekben is masszívan gyorsabb szilárdtest-meghajtók ára. A DigiTimes szerint a tavalyi év során átlagosan olyan 50 százalékkal ment le a termékek ára, ami az általunk átnézett ártörténetek alapján helytálló, így most már tényleg széles vásárlói réteg számára megfizethetővé váltak az SSD-k.

A kép csak illusztráció (Crucial MX500 SSD) Forrás: Crucial

A publikáció szerint ettől függetlenül az idei év lehet az SSD-k nagy áttörést hozó éve, a jelenlegi előrejelzések alapján

negyedévenként olyan 15 százalékkal csökkenhet a NAND memóriachipek ára.

Ha igaznak bizonyul a prognózis, akkor 2019 leforgása alatt újból nagyjából megfeleződhet az SSD-k ára: a 250 GB körüli kapacitású modellek kezdőára 6 ezer, az 500 gigásoké 10 ezer, az 1 terabájtosaké pedig 17 ezer forint környékére eshet.

Összehasonlítási alapul jelenleg az 1 TB kapacitású merevlemezek olyan 12 ezer forint környékén kezdődnek, és nem valószínű, hogy az elkövetkező évben érdemi mozgás történik majd az árazásuk terén.

Kisebb kapacitású modelleket már jó ideje nem is nagyon árulnak a boltok, a raktáraikban beragadt darabok pedig alig olcsóbbak az 1 terásoknál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!