Az EA és az Activision igazgatója is drámaian túlfizetett

2019.02.24. 08:06

Mindketten felkerültek a TOP 100 aránytalanul sokat kereső nagyfőnök listájára.

A gamerek jókora tábora régóta elégedetlen az Electronic Arts és az Activision vezetőivel, hiszen a vállalatok az innováció és kockázatvállalás helyett a biztos bevételt hozó játékok futószalagon való gyártására szakosodtak. Ráadásul ezekhez a játékokhoz már nem csak fizetős DLC-ket készítenek, hanem rutinszerűen mikrotranzakciókkal és loot boxokkal próbálják a végletekig monetizálni a termékeket. A két kiadó közül érzésünk szerint az Activisionnek a rosszabb a megítélése, hiszen a Call of Dutyk sorozatgyártásán túlmenően meghökkentően kevés mindennel foglalkozott az elmúlt évtizedben, bár az EA sem dicsekedhet ezen a téren.

Bobby Kotick, Activision Blizzard vezérigazgatójaForrás: AFP/Scott Olson

Mindezek után valószínűleg nem tesz jót a cégek megítélésének, hogy mindkettő nagyfőnöke felkerült a fenntartható és felelős üzleti praktikákat szorgalmazó As You Sow szervezet TOP 100 aránytalanul sokat kereső vezérigazgatójának a listájára.

A lista összeállításakor azt nézték a szerkesztők, hogy az S&P 500 listán lévő multicégek vezérigazgatói hányszor keresnek többet a vállalataiknál dolgozók átlagolt bérénél, plusz egyéb tényezőket is figyelembe vettek, a pontos képletre kíváncsiak itt olvashatják a teljes jelentést. Az átlag keresetkülönbség 142,1× a listán, míg a leginkább túlfizetett vezetők TOP 100-as listájának az átlagos szorzója már 300×.

Kontextusként az Egyesült Államokban az 1950-es években a vezérigazgatók még csak átlagosan hússzor kerestek többet a cégüknél dolgozók átlagbérénél, míg a 70-es év végére már 30-ra, a 90-es évek közepére pedig 120-ra nőtt a szorzó.

A két játékkiadó vezetője közül feltehetően kevesek meglepetésére Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója végzett az előkelőbb helyen, a 45. pozíciót kaparintotta meg. Ehhez pusztán arra volt szüksége, hogy 301× többet keressen a cégnél dolgozók átlagánál, tavaly konkrétan 28,7 millió dollárt, olyan 8,04 milliárd forintot vett ki a cég kasszájából a szolgálataiért. Az As You Sow szerint ez olyan 12,8 millió dollárral, 3,59 milliárd forinttal több a cég teljesítménye által lenyelhetőnél.

AnthemForrás: Electronic Arts / Bioware

Ugyan az Electronic Arts vezérigazgatója csak a 98. helyet szerezte meg, de Andrew Wilson abszolútértékek tekintetében még Koticknál is nagyobb huncut: 371× keres többet az EA-nél dolgozók átlagfizetésénél, tavaly 35,7 millió dollár (bő 10 milliárd forint) ütötte a markát. A lista összeállítói szerint ez 19,7 millió dollárral, körülbelül 5,5 milliárd forinttal több az indokoltnál.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!