Az EA és az Activision igazgatója is drámaian túlfizetett

bobby kotick activision ceo
SUN VALLEY, ID - JULY 07: Bobby Kotick, chief executive officer of Activision Blizzard Inc., attends the Allen & Company Sun Valley Conference on July 7, 2015 in Sun Valley, Idaho. Many of the world's wealthiest and most powerful business people from media, finance, and technology attend the annual week-long conference which is in its 33rd year. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Mindketten felkerültek a TOP 100 aránytalanul sokat kereső nagyfőnök listájára.
Vágólapra másolva!

A gamerek jókora tábora régóta elégedetlen az Electronic Arts és az Activision vezetőivel, hiszen a vállalatok az innováció és kockázatvállalás helyett a biztos bevételt hozó játékok futószalagon való gyártására szakosodtak. Ráadásul ezekhez a játékokhoz már nem csak fizetős DLC-ket készítenek, hanem rutinszerűen mikrotranzakciókkal és loot boxokkal próbálják a végletekig monetizálni a termékeket. A két kiadó közül érzésünk szerint az Activisionnek a rosszabb a megítélése, hiszen a Call of Dutyk sorozatgyártásán túlmenően meghökkentően kevés mindennel foglalkozott az elmúlt évtizedben, bár az EA sem dicsekedhet ezen a téren.

Bobby Kotick, Activision Blizzard vezérigazgatója Forrás: AFP/Scott Olson

Mindezek után valószínűleg nem tesz jót a cégek megítélésének, hogy mindkettő nagyfőnöke felkerült a fenntartható és felelős üzleti praktikákat szorgalmazó As You Sow szervezet TOP 100 aránytalanul sokat kereső vezérigazgatójának a listájára.

A lista összeállításakor azt nézték a szerkesztők, hogy az S&P 500 listán lévő multicégek vezérigazgatói hányszor keresnek többet a vállalataiknál dolgozók átlagolt bérénél, plusz egyéb tényezőket is figyelembe vettek, a pontos képletre kíváncsiak itt olvashatják a teljes jelentést. Az átlag keresetkülönbség 142,1× a listán, míg a leginkább túlfizetett vezetők TOP 100-as listájának az átlagos szorzója már 300×.

Kontextusként az Egyesült Államokban az 1950-es években a vezérigazgatók még csak átlagosan hússzor kerestek többet a cégüknél dolgozók átlagbérénél, míg a 70-es év végére már 30-ra, a 90-es évek közepére pedig 120-ra nőtt a szorzó.

A két játékkiadó vezetője közül feltehetően kevesek meglepetésére Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója végzett az előkelőbb helyen, a 45. pozíciót kaparintotta meg. Ehhez pusztán arra volt szüksége, hogy 301× többet keressen a cégnél dolgozók átlagánál, tavaly konkrétan 28,7 millió dollárt, olyan 8,04 milliárd forintot vett ki a cég kasszájából a szolgálataiért. Az As You Sow szerint ez olyan 12,8 millió dollárral, 3,59 milliárd forinttal több a cég teljesítménye által lenyelhetőnél.

Anthem Forrás: Electronic Arts / Bioware

Ugyan az Electronic Arts vezérigazgatója csak a 98. helyet szerezte meg, de Andrew Wilson abszolútértékek tekintetében még Koticknál is nagyobb huncut: 371× keres többet az EA-nél dolgozók átlagfizetésénél, tavaly 35,7 millió dollár (bő 10 milliárd forint) ütötte a markát. A lista összeállítói szerint ez 19,7 millió dollárral, körülbelül 5,5 milliárd forinttal több az indokoltnál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!