Egy tucat dolgozót küldött el a GOG

gog galaxy
GOG Galaxy
Vágólapra másolva!
Március végén pedig megszünteti a fair árazási programját.
Vágólapra másolva!

Az Epic Games Store számítógépes játékbolt decemberi elindulása alaposan megrengette a digitálisan árult videojátékok piacát, elsősorban mivel a játékokból származó bevétel 88 százalékát odaadja a játékfejlesztőknek és a kiadóknak. Korábban a 70%-os jutalék volt a megszokott az iparban, ám az Epic szerint manapság olyan olcsó lett az efféle szolgáltatások üzemeltetése, hogy elég a 12 százalék is. Persze érdemes hozzátenni, hogy a különböző boltok eltérő extra szolgáltatásokat kínálnak a vevőknek, ráadásul a felhasználói bázisuk méretében is óriásiak az eltérések, így feltehetően mindegyiknek eltérő „árréssel" kell dolgoznia a nyereséges működés biztosítása érdekében.

GOG Galaxy Forrás: Origo

Úgy tűnik, hogy a lengyel GOG játékáruházat is elérték az Epic Games Store által vetett hullámok. A kizárólag DRM-mentes játékokat áruló bolt a napokban kénytelen volt elküldeni körülbelül egy tucat munkavállalót, ekkora leépítés még nem történt a fennállása óta. A hivatalos magyarázat szerint az elbocsátások oka, hogy a cég átszervezi a működését: az elküldött személyeknek egyszerűen megszűnt a pozíciójuk, viszont a bolt momentán olyan 20 embert keres más helyekre.

Az egyik elküldött szerint ez így nem teljesen igaz, nekik pénzügyi nehézséggel indokolták a leépítést. Állítólag a bolt növekedése nincs arányban a bevételének az emelkedésével, és ennek tetejébe várhatóan az Epic által indított jutalékháború sem fog jót tenni az üzletnek.

A bevétel növekedése ellenére bolt tavaly állítólag több hónapban is veszélyesen közel került ahhoz, hogy veszteséges legyen a működése.

Röviddel az elbocsátás megerősítése után a GOG újabb rossz hírrel szolgált, március 31-gyel meg fogja szüntetni a fair árazási programját. Ennek keretében egyes régiókban többé-kevésbé lemondott némi profitról annak érdekében, hogy a vásárlók világszerte azonos áron juthassanak hozzá az általa árult játékokhoz.

A közleményében a bolt konkrétan elárulta, hogy erre a gesztusra most már nincs anyagi lehetősége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!