Rasszista jelentkezőoldalt jelenített meg az IBM

facepalm
Vágólapra másolva!
Sárga munkavállalók jelentkezését is várja a vállalat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a baloldali sajtó folyamatosan azzal támadta az amerikai techcégeket, hogy javarészt csak fehér férfiak dolgoznak náluk, vagy ha véletlenül nem fehérek, akkor ázsiaiak. Mostanra a jelek szerint odáig fajult a helyzet, hogy egyes techcégek már nem csak az állásaikra jelentkezők önéletrajzait kérik, hanem a bőrszínükre is kíváncsiak az első pillanattól fogva. Feltehetően az etnikumot pusztán technikai kérdésként kezelik a HR-esek, az információ segíthet úgy előválogatni a jelentkezőket, hogy könnyebben tudják teljesíteni a cégvezetés által kitalált színességi kvótákat.

Forrás: Tuomas Puikkonen / Flickr

A The Register beszámolója alapján az elmúlt hetekben az IBM számos álláshirdetésének a jelentkezési felületén megjelent egy új lenyíló menü, amelyben a jelentkezőknek ki kellett választaniuk a bőrszínüket. Ez alapvetően is rasszista dolognak tűnik, de ami ennél viccesebb, hogy maguk a kiválasztható lehetőségek is megbotránkozást keltettek: az indián, a kaukázusi, a fekete, a sárga, továbbá a mulatt közül lehetett csemegézni.

Akárki is készítette a menüt, a „fekete" helyett nem ártott volna valami elegánsabbat kitalálnia, a „sárga" kifejezésre pedig vélhetően még a Ku-Klux-Klan pamfletírói is elégedetten csettintenének.

Az IBM elnézést kér a jelentkezőoldalán megjelent menü miatt, kikapcsolta a megjelenítését, és persze megígérte, hogy ilyen többet nem fordulhat elő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!