Új mobil jön a klaviatúrát kedvelőknek

fxtec pro 1 qwerty
F(x)tec Pro 1
Vágólapra másolva!
A kijelző kicsúsztatása után bukkan fel a billentyűzet.
Vágólapra másolva!

Az érintőkijelzők mostanra majdnem teljesen kiszorították a mobilokról a fizikai billentyűzeteket, ami elég meglepő, hiszen a mobilozók java sokkal több szöveget gépel az okostelefonján, mint korábban bármikor. A virtuális gombok használata kissé idegőrlő tud lenni, vagy legalábbis a magyarhoz hasonló, ékezeteket is használó nyelvek esetében mindenképp.

F(x)tec Pro 1 Forrás: F(x)tec

A fizikai billentyűzetes mobilokat preferálókkal már lassan egy évtizede rendkívül mostohán bánnak a gyártók, szó szerint néhány évente jön csak egy-egy újabb modell. A semmiből feltűnt brit F(x)tec startup a Mobil Világkongresszuson előállt egy számukra tervezett modellel, ráadásul rögtön egy különösen ritka, vertikális csúszkás megoldást készített.

A háttérvilágításos klaviatúrát úgy varázsolhatják elő a telefonnal rendelkezők, hogy a kijelzőpanelt el kell csúsztatniuk a gombok felől; kinyitott állapotban a megjelenítő 45 fokos szöget zár be a billentyűzettel.

Ebből sejthetően a szokásosnál kevésbé karcsú készülékről van szó, azonban a közel 14 milliméteres vastagság azért nem a világ vége egy efféle konstrukció esetében.

Az egyéb hardverek tekintetében sincs miért szégyenkeznie a mobilnak: 6 hüvelykes és 2160×1080 pixeles AMOLED érintőkijelzőt, 6 GB memóriát, 128 GB bővíthető háttértárat, Qualcomm Snapdragon 835 rendszerlapkát, oldalsó ujjlenyomat-olvasót, NFC-t, továbbá 3200 milliamperes akkut kapott. Az előlapi kamerája 8 megapixeles, míg a hátlapi dupla kamerás képalkotó rendszerét 5+12 megapixeles szenzorok alkotják.

Az F(x)tec Pro 1 okostelefon júliusban kerül piacra, közvetlenül a gyártótól lesz megrendelhető, bruttó 649 fontos, olyan 239 ezer forintos áron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!