5,61 milliót kér a Sony egy kalóztól

2019.03.01. 08:07

Warez játékokkal előtelepített PlayStation 4-eseket árult.

A PlayStation 4 rendkívül ellenállónak bizonyult a crackerekkel és hackerekkel szemben, csak a konzol szoftverének néhány verziójában sikerült olyan sebezhetőségeket találni, amelyek lehetővé tették a kalóz játékok futtatását. Emiatt a warezolás a mai napig nem jelent gyakorlati problémát a konzolon, ám ettől függetlenül a Sony tavaly októberben beperelt egy kaliforniai férfit, aki kalóz játékokkal teletöltött PlayStation 4-eseket árult az eBay online piactéren.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Blackcloak13 nicknevet használó Eric Scales a mai napig semmit sem reagált a bírósági idézésekre, így a reakció hiányában a Sony most arra kérte az ügyben eljáró bírót, hogy az alperes meghallgatása nélkül hozzon ítéletet. A vállalat a három kalóz játékokkal előtelepítve eladott PS4 közül csak kettő miatt perli a férfit, konzolonként 400 dollárt, a rájuk előtelepített játékokért pedig 200 dollár kártérítést kér, a végösszeg 16 800 dollár.

Emellett 3458 dollár ügyvédi költséget is be kíván hajtani, így 20 258 dollár kártérítés megítélését kérte a bírótól, átszámítva 5,61 millió forintról van szó.

Jelenleg rendkívül valószínű, hogy a bíró jóvá fogja hagyni a Sony kérését, hiszen ha az alperes meg is jelent volna, akkor sem tudná kimagyarázni magát a szorult helyzetéből. Konkrétan azzal reklámozta az eladott termékeket, hogy ezeken bizony lehet warezolt játékokat futtatni, plusz rengeteget elő is telepített a vevőknek. Emellett Scales egy most már nem elérhető webhelyet is üzemeltetett, miszerint vállalja a PS4-eseket jailbreakelését, hogy az leendő ügyfeleinek ne kelljen többé játékokat venniük.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!