Nem törli az Apple és a Google a nőkövető appot

2019.03.04. 12:07

A Google szerint Szaúd-Arábia alkalmazása megfelel a fejlesztői szabályzatának.

Február közepén kritikai szőnyegbombázás érte az Apple-t és a Google-t a nemzetközi sajtó részéről, miután közismertté vált, hogy egy nők követésére képes alkalmazás érhető el az App Store és a Play Áruház kínálatában. Az Absherrel a szaúdi férfiak követhetik a tulajdonukat képező nők földrajzi helyzetét, és például automatikusan értesítéseket is kaphatnak, ha azok az engedélyük nélkül próbálják elhagyni az országot.

Néhány hónapja már Szaúd-Arábiában is vezethetnek a nőkForrás: AFP/Fayez Nureldine

A médiavihar hatására a világ jókora része azt feltételezte, hogy a vállalatok törölni fogják a boltjaikból az Abshert, vagy legalábbis az Apple és a Google korábbi álláspontjai alapján ez tűnt a valószínű válaszlépésnek. Viszont a törlés a mai napig nem történt meg, és valószínűleg nem is fog: az Apple még mindig „vizsgálja" az ügyet, a Google pedig a napokban konkrétan közölte, hogy nem hajlandó törölni az appot, mivel a véleménye szerint az megfelel a fejlesztői szabályzatának.

A vállalatok megfutamodása nem mondható óriási meglepetésnek, hiszen az Abshert nem valamiféle noname fejlesztő készítette, hanem Szaúd-Arábia egyik hivatalos mobilalkalmazásáról van szó.

Alapvetően egy elektronikus ügyintézésre kitalált program, csak épp a muszlim országban az efféle ügyek körébe a feleségek és lánygyermekek követése is beletartozik.

Az Absher lehetetlen helyzetbe hozta a tipikusan liberális nézeteket valló cégeket: a törlése esetén Szaúd-Arábia haragját váltják ki, a megtartása esetén pedig a nemzetközi sajtóét.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!