Megoldhatta a MacBook Pro kijelzőhalálozását az Apple

2019.03.06. 14:07

Viszont nem hajlandó beismerni, hogy valaha is gond volt a szalagkábellel.

Január végén újabb hardveres tervezési gondra visszavezethető botrány robbant ki az Apple háza táján. A vállalat illetékeseinek fórumcenzúrázási kísérletei ellenére eljutott a fősodratú médiába a hír, hogy a 2016-tól piacra dobott MacBook Pro laptopokban egy idő után meghalhat a kijelző, ha pedig nem sikerül garanciálisan megoldatni a problémát, akkor 600 dolláros (nettó 167 ezer forintos) javítás elé néznek a tulajok.

Forrás: Tranmautritam / Pexels

A bejelentéseknek utánajárt iFixit szerint az a probléma, hogy a laptopok fedelének a nyitogatásától egy idő után megtörhet az alaplapot és a kijelzőt összekötő szalagkábel, ráadásul a kijelződizájn miatt nem lehet szimplán kicserélni a filléres alkatrészt, helyette a komplett megjelenítő mehet a kukába; ezért ilyen magas a javítási költség.

Az Apple a mai napig nem volt hajlandó reagálni a kijelzőgondra, méghozzá elég nyilvánvaló okokból: a tervezési hiba elismerése egyrészt további presztízsveszteséghez vezetne, másrészt pedig megpecsételné a jövőbeli kártérítési perek és javítási igények sorsát.

Az iFixit most megvizsgálta a legújabb MacBook Prót, és érdekes felfedezést tett: a 2018-as modellben az említett szalagkábel 2 milliméterrel hosszabb, mint a 2016-os és 2017-es modellekben. A cég szerint emiatt a laptop fedelének nyitásakor és csukásakor kisebb erőhatás éri a szalagkábelt.

Rendkívül erős a gyanú, hogy a módosítással a kábel élettartamát kívánja kitolni az Apple, ez lehet az el nem ismert szalagtörési gondra kitalált megoldása.

Egyelőre nem világos, hogy aki az elmúlt időszakban javíttatta a MacBook Prójának az elhalálozott kijelzőjét, annak vajon már a hosszabb szalagkábeles kijelzőt építették-e be a szervizesek.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!