Brutális mobilok jönnek az olcsó árkategóriában

Vágólapra másolva!
Miközben szeretünk a csúcskategóriás készülékekre koncentrálni, hiszen az innováció jelentős része onnan érkezik, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az emberek többsége nem akar több százezer forintot kiadni egy-egy okostelefonra. Szerencsére elmondható, hogy ma már nem is kell, hiszen az alsóbb kategóriák is folyamatosan erősödnek, és elképesztő telefonokat kaphatunk egészen olcsón.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon kifejezetten népszerű (és most már hivatalos képviselettel is rendelkező) Xiaomi, és a kevésbé ismert, de folyamatosan erősödő Meizu is bemutatott most egy-egy olyan telefont, amikre ha ránézünk, elsőre biztosan nem mondanánk meg, hogy körülbelül 50 ezer forintért lehet majd őket megvenni. Egyrészt mindkettőn sikerült nagyon leszorítani a kijelző körüli kávák méretét, és a manapság nagyon divatos, csepp formájú kivágásban helyezték el az előlapi kameráikat,

így szemből abszolút hozzák azt, ami pár hónapja még a felsőkategória jellemzője volt.

Még a nevük és a méreteik is nagyon hasonlóak: a Meizu Note 9 egy 6,2 hüvelykes, 2240x1080-as felbontású, míg a Redmi (a Xiaomitól "külön vált" almárka) Note 7 Pro egy 6,3 hüvelykes, 2340x1080-as panelt kapott, mindkettő 450 nites fényerőt tud kipréselni magából, így napfényben is jól használhatóak lesznek, ráadásul a Redmi készülékére kifejezetten strapabíró Gorilla Glass 5-ös üveg került.

Meizu Note 9 Forrás: Meizu

A hátlapi kamerák tekintetében is hasonló a felállás. Mindkettő két lencsével érkezik, melyek közül a főlencse 48 megapixeles, azonban míg a Meizu a Samsung, addig a Redmi a Sony szenzorait építette be. Emellé mindkettő egy 5 megapixeles segédlencsét is kapott, melyek főként a mélységélességes effektusok létrehozásában játszanak szerepet, és mindkét esetben elérhető a mesterséges intelligencia által támogatott témafelismerés.

Ami a hardvert illeti, ott teljes az egyezés. Mindkét készülék a kifejezetten friss, középkategóriába szánt Snapdragon 675-ös központi egységet kapta meg, ami összesen 8 magot vonultat fel, melyek közül kettő a magas teljesítményt, hat pedig a takarékos működést garantálja. A memória mérete mindkét esetben alapból 4GB, a tárhely pedig 64GB-os, ami a legtöbb felhasználási mód mellett bőségesen elegendő, de némileg drágábban várhatók 6GB memóriát és 128GB tárhelyet hadrendbe állító változatok.

Redmi Note 7 Pro Forrás: Redmi

A spórolás leginkább a külső anyaghasználatban érhető tetten: a Meizu telefonja műanyag kereteket és hátlapot kapott, habár igyekeztek üveghatásúvá tenni. A Redmi is műanyag vázas, azonban itt már a hátlapra is valódi üveg jutott. Mindez persze nem annyira fontos, hiszen a legtöbben úgyis azonnal tokot vesznek a telefonjukra, úgyhogy a hátlap tapintásérzetének minősége szinte irreleváns.

Örömhír viszont, hogy már ebben az árkategóriában is kikopott a régi USB-csatlkozó, és mindkét telefon az új USB-C-vel érkezik, és mindkettő gyorstöltéssel képes visszatuszkolni az áramot az egyaránt 4000 milliamperes akkumulátorokba.

Ez az akkuméret ugyan nem kiemelkedő, de a takarékos hardvert ismerve meglepődnénk, ha egy teljes napot nem bírnának ki velük bőségesen a telefonok. Jó hír továbbá, hogy egyikről sem maradt le a 3,5 mm-es audio csatlakozó.

Mindkét telefon forgalmazása márciusban kezdődik Ázsiában, később pedig természetesen nyugaton is megjelennek majd.

Eközben a magyarok egyre többet költenek telefonra

Habár egyre több és egyre jobb minőségű olcsóbb készülékek érhetőek el a piacon, az IDC legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a magyarok mégis egyre többet költenek. 2018-ban átlagosan 312 dollárt, vagyis átszámolva közel 90 ezer forintot voltunk hajlandóak kicsengetni egy új okostelefonért, ami 15%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

A kutatás szerint a magyarországi okostelefon-piac forgalma tavaly 20,2%-os növekedéssel elérte a nettó 832 millió dollárt, ami főleg a nagyobb átlagárban értékesített készülékeknek köszönhető, ugyanis az értékesített darabszám csak 4%-kal nőtt.

Itthon továbbra is messze a Samsung a legnépszerűbb gyártó, annak is az alsóbb kategóriás, J-sorozatú készülékei uralják a piacot.

Ezzel párhuzamosan azonban folyamatosan erősödik a Huawei is, míg a kisebb gyártók (és az Apple) az értékesített darabszámot tekintve nem nagyon tudnak labdába rúgni, az eladott készülékek háromnegyede ugyanis a koreai és a kínai gyártótól kerül ki.

Miközben azonban egyre többet költünk telefonra, egyre ritkábban is cseréljük le őket (jogosan, erre ma már sokkal kevésbé van okunk, mint néhány évvel ezelőtt), így az IDC arra számít, hogy 2019-ben csökkenhet az eladott készülékek száma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!