Hadjáratot indítanak a techcégek az oltásellenesség ellen

Ezért ne húzd meg a csapvizet, ha ezekbe az országokba utazol dr. life  oltás injekció
Vágólapra másolva!
A Facebook és a YouTube is megpróbálja akadályozni az efféle tartalmak terjedését.
Vágólapra másolva!

Az internetes közösségi platformoknak kulcsfontosságú szerepük van az információ szabad áramlásában. Sajnos a nagy szabadság vissza tud ütni, hiszen a veszélyes és téves információk is futótűzként terjedhetnek rajtuk, például a YouTube egy ideje látszólag kulcsszerepet játszik a laposföld-hívők számának a növelésében. Az ilyen jellegű összeesküvés-elméleteknek való bedőlés még a jobbik eset, hiszen olyan tárgyi tévedéséket propagálnak, amelyeknek nincs praktikus jelentőségük egy átlagember számára.

Forrás: Thinkstock

Sajnos nem mindegyik összeesküvés-elmélet vallása nevezhető puszta hóbortnak, az elmúlt években komoly problémát kezdett jelenteni az oltásellenes mozgalom térnyerése a közösségi portálokon. Az oltásellenesek sem maguknak, sem pedig a gyermekeiknek nem hajlandóak oltásokat beadatni, hiszen attól félnek, hogy a vakcinák többet ártanak, mint használnak.

A szószólóik pedig felettébb hitelesnek tűnő módon tudnak ágálni az oltások ellen, hiszen láthatóan teljesen meg vannak győződve arról, hogy igazuk van.

A nagy techcégek most elkezdtek lecsapni az oltásellenes tartalmakra, a YouTube, a Facebook és az Instagram is megpróbálja eltüntetni a szem elől az oltásellenes csoportokat és tartalmakat. Nem fogják törölni ezeket, de megpróbálják kizárni őket az automatikus tartalomajánló rendszereikből, továbbá oltásellenes reklámokat sem fogadnak többé a hirdetési felületeiken.

Emellett a YouTube egyes keresési kifejezések esetén tényellenőrző kártyákat fog megjeleníteni a keresési találatok tetején, hogy felhívja a figyelmet a legsúlyosabb tárgyi tévedésekre, továbbá a konkrét álhírekre.

Az ügy elég kényelmetlen helyzetbe hozta a techcégeket, hiszen az oltásellenes szólamok terjedésének az akadályozása felfogható a szólásszabadság korlátozásaként is. A nagy filozófiai kérdés az, hogy etikus dolog-e gyakorlatilag cenzúra segítségével megvédeni az embereket saját maguktól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!