Tollba rejtett kamerával rögzítette a középiskolás lányokat.

A gyorsan fejlődő technikával rendszeresen képtelenek lépést tartani a törvények, hiszen az új típusú technikai eszközök használata olyan szituációkat teremthet, amelyekre a szabályozások megalkotásakor nem gondoltak a törvényhozók.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Shironosov

Egy efféle ügy már évek óta pattog a kanadai bíróságok között. Egy volt középiskolai tanár ellen még 2015-ben büntetőjogi eljárás indult, mivel egy tollba rejtett kamerával, hétköznapi iskolai helyzetekben, titokban filmezett egyes diáklányokat. Összesen 27 személy érintett az ügyben, mind 14-18 év köztiek, a tanár úr elsősorban az arcukat, a felsőtestüket és a dekoltázsaikat örökítette meg.

Az ügyész kukkolással vádolta meg, ami 2005 óta bűncselekmény Kanadában.

Ryan Jarvist az ügyben eljáró bíró első fokon felmentette: ugyan több okból is rendkívül helytelennek tartotta a férfi cselekedetét, azonban a lányok a titkos felvételek készítése idején nyilvános helyen tartózkodtak, ráadásul köztudottan be is volt kamerázva az iskola és a környéke

Emiatt a diáklányoknak nem lehetett olyan elvárásuk, hogy az iskolában senki sem láthatja vagy rögzítheti a felsőtestüket, ami miatt a tanár tette nem minősül kukkolásnak.

Az ítéletet megfellebbezte az ügyész, azonban másodfokon is felmentették a volt tanárt. A második bíró már elismerte, hogy a felvételek minden bizonnyal szexuális indíttatásból készültek, azonban a fenti körülmények miatt nem találta bűnösnek a volt tanárt.

Ezzel nem ért véget a sztori, egy újabb fellebbezés után Kanada legfelsőbb bírósága elé került az ügy, amely nemrégiben úgy találta, hogy

Jarvis mégis bűnös.

Emögött az a ráció, hogy a legfelsőbb bíróság szerint kontextusérzékeny, hogy a nyilvános helyeken mi tekinthető észszerű szintű elvárásnak a magánszféra védelme tekintetében: a diáklányok nem számíthattak arra, hogy a tanár titokban videózza majd a dekoltázsaikat.

Az ítéletet ezúttal Jarvis ügyvédje fellebbezte meg, így messze van még a jogerős ítélet az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!