„Szaporodókész” nőket is listázott a rejtélyes adatbázis

china chinese asian woman wicker hat
Vágólapra másolva!
Nem tudni, hogy kihez tartozik a közel kétmillió kínai nőt listázó adathalmaz.
Vágólapra másolva!

Erősen indult a hét az információbiztonsági körökben, egy közismert hacker ugyanis felfedezett egy szabadon böngészhető adatbázist az interneten, benne 1,8 millió, 15-95 éves kínai nő adataival. A Victor Gevers által véletlenül megtalált adathalmaz tartalmának olvasásához elég volt a szerver IP-címét ismerni.

Forrás: Pixabay / Pexels

Az adatbázisban a nők rengeteg személyes információja szerepelt, többek közt a nevük, a születési idejük, a személyi igazolványuk száma, a telefonszámuk, a lakcímük, a végzettségük szintje, a családi állapotuk, és még valamiféle „politikai” pontszámuk is volt. A legmeglepőbb adatmezőnek mindezek ellenére a „BreedReady”, azaz a „szaporodókész” bizonyult, ennek az értéke igen vagy nem lehetett.

A „szaporodókész” nők 18-39 év közöttiek voltak, de nem mindegyik ilyen életkorú nő volt ennek jelölve.

Az adatbázisban szereplő nők java Pekingben él, és jó néhányuk esetében a facebookos profiljuk linkje is megtalálható volt az adatbázisban. Zuckerberg közösségi hálózatát blokkolták a kínai nagy tűzfalban, így a profilokkal rendelkező nők minden bizonnyal VPN-t használnak a Facebook elérésére.

Az adatbázis legnagyobb rejtélye, hogy ki és miért készítette, egyelőre mindenki csak találgat.

A praktikusabbnak tűnő ötletek közül kiemelhető, hogy egyesek szerint valamiféle társkereső oldal adatbázisa lehet, míg mások szerint a kínai kormány kezelheti a nemzőképes nők követésére. Az utóbbi persze elég vad elképzelés, függetlenül attól, hogy történelmi mélyponton van az ország születési rátája, tavaly csak 15 millió gyermek jött világra Kínában, míg az előző évben még 17 millió. További felettébb érdekes felvetés, hogy esetleg várostervezési célból összegereblyézett információkról lehet szó.

Akárki is legyen az adatbázis gazdája, nagyjából másfél nappal a Gevers általi nyilvánosságra hozatala után elérhetetlenné tette, így legalább már illetéktelenek nem férhetnek hozzá a benne lévő adatokhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!