Két új összehajtható telefonnal is készül a Samsung

Vágólapra másolva!
Iparági források szerint két új összehajtható telefonon is dolgozik a Samsung, melyek mindegyike különbözik majd a már bejelentett Galaxy Foldtól. Egyelőre semelyik gyártó nem tudja, hogy a piacnak végül melyik megoldás fog a leginkább tetszeni, így megpróbálnak előremenekülni.
Vágólapra másolva!

Nagyon úgy tűnik, hogy a következő évek az összehajtható telefonokról fognak szólni. A nagy gyártók közül elsőként a Samsung jelentette be az ilyen készülékét Galaxy Fold néven, majd a Huawei is lerántotta a leplet saját megoldásáról a Mobile World Congressen. De a két nagy mellett számos kisebb kínai gyártó is állított már ki prototípusokat, és a különböző kijelzőgyártók is azon munkálkodnak, hogy beszállítóként minél jobb megoldással tudjanak előállni a lehető legrövidebb időn belül.

Habár a Galaxy Fold még meg sem jelent, iparági források már arról beszélnek, hogy a Samsung két további összehajtható készüléken dolgozik, így többféle variációt tud majd nyújtani a vásárlóknak.

A Galaxy Fold esetében egy nagyon komplex megoldást láttunk, melynek a belsejében található a nagy méretű, összehajtható kijelző, kívülre pedig egy kisebb képernyő került, így csukott állapotban hagyományosabb okostelefonként működhet.

A Samsung nyújtott már be szabadalmakat vertikálisan összehajtható telefonra, ami alapján el lehet képzelni, hogy fog kinézni a készülék Forrás: Android Authority

A források szerint azonban a két új, fejlesztés alatt álló telefon mindegyike más-más koncepciót követ. A várhatóan elsőként érkező készülék a kagylómobilok új korszakát hozhatja el, és vertikálisan lehet majd összecsukni. Ez egy hosszúkás képernyőt kaphat, ami azt eredményezi, hogy kihajtva egy nagy méretű okostelefont használhatunk, összecsukva viszont egészen kicsi lehet, így kényelmesen elférhet a zsebben.

Ennek a megoldásnak a további előnye, hogy összecsukott állapotban teljesen védve van a kijelző, bár ezzel együtt a Samsung azzal is kísérletezik, hogy a Galaxy Foldhoz hasonlóan itt is bevet egy kisebb méretű külső kijelzőt.

A források szerint a különböző variációkat csoportos tesztekkel folyamatosan csiszolja a cég, és könnyen lehet, hogy a végső változatról elhagyják a külső kijelzőt, ami segítene abban, hogy jóval vékonyabb lehessen a készülék.

A források szerint a másik fejlesztés alatt álló eszköz nagyon hasonlítana a Huawei Mate X-re, vagyis kifele lehetne hajtani. Ennek ismételten csak az az előnye, hogy nincs szükség egy külső kijelzőre, mint a Galaxy Fold esetében, ami kisebb komplexitással és vékonyabb méretekkel járna, továbbá ezzel a fajta hajtogatással kevesebb stressz éri a képernyőt, így tartósabb lehet. Persze hátrányai is vannak: így gyakorlatilag a telefon külseje mindkét oldalon kijelző, ami jóval sérülékenyebbé teheti.

A Galaxy Fold képernyőjén állítólag 10 ezer hajtás után ráncok jelennek meg Forrás: Origo

De ha már a tartósságnál járunk, további érdekesség, hogy belsős információk szerint körülbelül 10 ezer hajtás után probléma lép fel a Galaxy Fold esetében: látható gyűrődés jelenik meg a képernyőn a hajtás mentén. Úgy tudni, hogy a kijelző felső rétegeibe épített védőbevonattal lehetnek gondok, és a Samsung azt tervezi, hogy ingyenesen kicseréli majd az érintett telefonok megjelenítőit, ha a probléma jelentkezik.

Ez nem is akkora vállalás, hiszen a Galaxy Foldból várhatóan csak 1 millió példányt gyártanak majd. Ez, valamint az 1980 dolláros ár egyértelműen jelzi, hogy ez kvázi még csak egy „tesztkészülék”, amivel a Samsung megszondáztatja a piacot, és begyűjti a vásárlói reakciókat a gyakorlati tapasztalatok alapján.

Egyelőre a gyártók a sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy az összehajtható telefon melyik fajtája lesz igazán sikeres, nem csoda, hogy a Samsung is több különböző variánst tervez kiszórni.

Az tisztán látszik, hogy a gyártók megpróbálnak előremenekülni, és nem csak felkavarni valahogy az évek óta csak apró lépésekben fejlődő okostelefonok állóvizét, hanem minél inkább beelőzni az Apple-t, a kaliforniai vállalat ugyanis még csak nem is beszélt arról, hogy hajlított telefonokat tervezne. Ezen kívül egyre inkább a Samsung nyakára mászik a Huawei is: az előbbi tavaly 291 millió, az utóbbi pedig 205 millió telefont értékesített, így a dél-koreai cég nem maradhat el az innovációval.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!