Európa egyelőre kitart a Huawei mellett

Európában többnyire a Huawei technológiájára épülnek a 4G-s hálózatok, az 5G pedig erre alapul, így hatalmas károkkal járna a kínai cég kizárása a piacról.
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik az Egyesült Államok nyomásgyakorlása a Huawei ellen. Amerika most éppen az egyik legfontosabb szövetségesét, Németországot próbálja rávenni arra, hogy mellőzze a kínai gyártó eszközeit az 5G-s hálózatok kiépítésénél, a németek azonban nem engednek, helyette szigorú szabályozást vezetnének be, ez pedig példamutató lehet az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt már többször, folyamatosan zajlik egyfajta csörte a kínai Huawei, és különböző nyugati államok, főleg az angolszász országok között. A probléma alapját az képezi, hogy a Huawei élen jár az 5G-s (és korábban a 4G-s) hálózati eszközök fejlesztésében és kivitelezésében, azonban a most épülő 5G-s hálózatok esetében az Egyesült Államok megtiltotta, hogy a kínai gyártó technológiáját használják fel a szolgáltatók.

Az amerikai kormány arra hivatkozik, hogy a Huawei eszközei biztonsági kockázatot jelentenek, szerintük ugyanis a vállalat szoros kapcsolatban áll a kínai kormánnyal, aminek az eszközökön keresztül begyűjtött információkat szolgáltatja ki.

Az Egyesült Államok példáját gyorsan követték olyan országok, mint Új-Zéland, Ausztrália, vagy éppen Anglia, azonban a kontinentális Európa egyelőre kritikusabban áll a helyzethez, és úgy látszik, hogy az országok többsége konkrétumok alapján akar dönteni. Konkrétumokat, bizonyítékokat viszont egyelőre az Egyesült Államok kiberbiztonsági szervei sem szolgáltattak, így érdekes helyzet állt elő. Főleg most, hogy a napokban kiderült:

az amerikai nagykövet levélben figyelmeztette Németországot, hogy komoly következményei lehetnek annak, ha továbbra is engedélyezik a Huawei technológiájának beépítését az 5G-s hálózatokba.

Az Egyesült Államok számos komoly szövetségesével, így Németországgal is rendkívül magas szintű nemzetbiztonsági együttműködést folytat, így például a hírszerzési adatbázisuk egy részét is megosztják egymással, ami mindkét félnek nagy segítség. Az amerikai kormány azonban belengette, hogy ezt a fajta együttműködést jelentősen korlátozhatják Németország, és bármelyik olyan szövetséges ország esetében, ahol fenn áll a veszélye annak, hogy a Huawei eszközein keresztül információk jutnak a kínai államhoz.

Forrás: Nikkei

Németország nem tilt, de keményít

Míg korábban az Egyesült Államok leginkább csak amolyan baráti tanácsként fogalmazta meg, hogy érdemes lenne kerülni a Huawei-féle technológiát az 5G-s hálózatoknál, addig a fentebb említett levél, valamint Mike Pompeo külügyminiszter kijelentése (miszerint erősen gátolhatja a jövőbeni együttműködést a szövetségesekkel, ha ezt a baráti tanácsot nem fogadják meg) egyértelműen jelzik, hogy az USA hajlandó komoly nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy elérje célját.

Ennek ellenére a németek egyelőre nem engednek, viszont a szabályozáson nagyot keményítenének egy új rendelettel, melynek tervezetét néhány napja tették közzé.

Ez a várakozások szerint azt fogja eredményezni, hogy minden olyan technológiai eszközt, amit kritikus infrastruktúra kiépítésében felhasználnak, rendkívül szigorú kiberbiztonsági vizsgálatnak kell alávetni, melyet egységes feltételrendszer mentén a Szövetségi Kiberbiztonsági Ügynökség (BSI) végez majd el.

A német hírközlés-szabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA) ugyanebben a rendeletben azt javasolja a szolgáltatóknak, hogy a hálózatok kiépítésekor igyekezzenek több beszállító technológiáját használni, hogy ezzel is nehezítsék egy külső állam beavatkozási kísérleteit a rendszerbe. Európa legtöbb országában azonban logikus a Huawei-re építeni, hiszen számos szolgáltató szerte a kontinensen (így Magyarországon is) a kínai gyártó eszközeit használta a 4G-s hálózatok kialakításához,

ha pedig ezeket mind le kellene cserélni, az évekkel csúsztathatná el az 5G bevezetését, és elképesztő pluszköltséggel járna.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa azonban azzal érvel, hogy hiába ellenőrzik a bekerülés előtt a különböző eszközöket, az 5G-s hálózatok esetében már sokkal nagyobb tényező a szoftver, amit pedig a gyártó (így szerintük a Huawei is) távolról bármikor, észrevétlenül tud frissíteni.

Guo Ping, a Huawei vezérigazgatója Forrás: Huawei

A Huawei gesztusokat tesz és perel

A kínai vállalat soros vezérigazgatója, Guo Ping már február 27-én a Mobile World Congressen tartott nyitó előadásában is arról beszélt, hogy a kormányoknak együtt kellene működnie a kiberbiztonsági szakemberekkel világszerte, és egységes sztenderdeket kellene létrehozni, ami alapján meghatározhatóvá válna, hogy melyik vállalat technológiáját építsék be a készülő 5G-s hálózatokba.

Ping akkor hangsúlyozta, hogy a Huawei eddig sem tervezett, és a jövőben sem fog az eszközeiben hátsó bejáratokat elrejteni, melyeket kihasználva a kínai állam kémkedni tud. Ezenkívül üdvözölte az Európai Unióban a kormányok és a szolgáltatók együttműködésével bevezetni tervezett NESAS nevű szabályozást és hitelesítést.

Pár nappal később aztán a Huawei egy gesztust is tett az Európai Unió felé: Brüsszelben egy Kiberbiztonsági Átláthatósági Központot nyitott, ahol lehetővé teszi kormányzati ügynökségeknek, iparági szervezeteknek és digitális szabványokkal foglalkozó szervezeteknek, hogy akár bit szinten megvizsgálják a vállalat által használt programkódokat.

Az Egyesült Államokból való kitiltást azonban nem hagyta annyiban a cég: Guo Ping egy interneten közvetített, rendkívüli sajtótájékoztatóban jelentette be, hogy pert indítanak az amerikai kormány ellen.

A Texas államban benyújtott keresetben a Huawei azt kifogásolja, hogy az NDAA (National Defense Authorization Act) törvény 889. szakasza alkotmányellenes, ebben ugyanis nemcsak azt tiltják meg, hogy az amerikai kormányzati szervek a kínai gyártó eszközeit szerezzék be, hanem korlátozza az együttműködést olyan partnerekkel is, akik már vásároltak a Huawei technológiájából. A Huawei szerint egy konkrétan megnevezett cégre külön korlátozást bevezetni alkotmányba ütközik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!