Zsarolóprogramot készítettek PewDiePie rajongói

2019.03.23. 10:07

Eddig kettő került napvilágra, az egyik véglegesen titkosítja a fájlokat.

Valószínűleg sokak számára kezd már unalmassá válni a youtuber titánok harca, egyes internetezőket hónapok óta a PewDiePie vs. T-Series „háború" tartja lázban. PewDiePie, kevésbé ismert nevén Felix Kjellberg már évek óta a YouTube legnagyobb feliratkozói bázissal rendelkező videósa, azonban a feliratkozók számának tekintetében nemrég vetélytársa akadt az indiai filmek előzeteseit és zenevideókat feltöltő T-Series képében.

PewDiePieForrás: AFP/2015 Getty Images/John Lamparski

PewDiePie fanatikus rajongóinak egy része teljesen megkergült a gondolattól, hogy bárkinek is nagyobb feliratkozói bázisú csatornája lehet Kjellbergénél, így hónapok óta a legkülönfélébb módokon kampányolnak, hogy minél több feliratozást hozzanak a kedvencüknek.

Nemrég az egyik rajongó internetre csatlakoztatott nyomtatókkal nekiállt szövegeket printeltetni, hogy a tulajdonosaik iratkozzanak fel PewDiePie csatornájára.

Ez elég ártatlan csínytevés volt, azonban PewDiePie egyes rajongói a jelek szerint a zsarolóprogramok terjesztésétől sem riadnak vissza, a ZDNet beszámolója szerint már kettőt is felfedeztek a biztonsági kutatók.

Az első még december közepén tűnt fel, a ShellLocker ransomware rendkívül amatőren módosított változata volt. Azt állította a számítógép tulajdonosának, hogy 48 órán belül fel kell iratkoznia PewDiePie csatornájára, különben örökre elvesznek az állományai.

Ez sajnos nem volt igaz, a készítője ugyanis nem vette a fáradtságot, hogy bárhova is elmentse a titkosítókulcsokat, az áldozatok végleg búcsút mondhattak az állományaiknak.

A másik zsarolóprogram januárban kezdett terjedni, és a változatosság kedvéért teljesen működőképes volt. Viszont a készítője elég gyorsan rájött, hogy hatalmas büntetőjogi zűrbe kerülhet miatta, így végül nyilvánosságra hozta a forráskódját, továbbá a titkosított fájlok dekódolásához szükséges segédprogramot.

A második ransomware eredetileg csak akkor oldotta volna fel a túszul ejtett fájlokat, mikor PewDiePie eléri a 100 millió feliratkozót.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!