Láthatatlan reklámok merítették a mobilok akkujait

2019.03.23. 12:44

Titokban videókat játszott le a reklámképek mögött egy hirdetéskiszolgáló.

Az okostelefonok akkus üzemideje körülbelül azonos használat esetén is feltűnően változhat, ami részben abból fakad, hogy egyes alkalmazások a háttérben is folyamatokat futtatnak. Idővel változhat, hogy mit és hogyan tesznek ezek a háttérfolyamatok, így például előfordulhat, hogy az időjárásapp néhány verziója a korábbinál jobban meríti az akkut, de a fejlesztők megoldják a problémát, és minden visszaáll a korábbi kerékvágásba. Időnként persze előfordul, hogy rosszindulatú kódok okozzák a gyors akkumerülést.

Forrás: AFP/Liu Zhuoqun - Imaginechina

A Protected Media és DoubleVerify csalásdetektálási platformok, továbbá a Buzzfeed híroldal jóvoltából kiderült, hogy az elmúlt időszakban egy reklámkiszolgáló cégen keresztül

csaló reklámok jutottak a teljesen legitim alkalmazásokba, amelyek titokban merítették az akkut, és pazarolták a mobilnetet.

Egész pontosan az történt, hogy a fejlesztők kiadták az appjaikban lévő banner reklámhelyeket egy hirdetéskiszolgáló cégnek. A cég látszólag hiteles, de valójában kamu reklámképeket szolgált ki az appokban, rájuk koppintva a Play Áruház nyílt meg.

A trükk az volt, hogy a kamu reklámképek mögött titokban, lenémítva és elrejtve videós hirdetéseket játszott le a reklámkiszolgáló.

Mindezek után a hirdetéskiszolgáló cég bezsebelte a nagy pénzeket a videós hirdetések lejátszása után, majd dobott egy kis aprót az alkalmazások készítőinek, hogy azok ne gyanakodjanak semmire.

A szálak az izraeli Aniview hirdetéskiszolgálóhoz vezettek, azonban a vállalat tagadja, hogy maga csalt volna: állítása szerint egy harmadik fél áll a rosszindulatú aktivitások mögött, a hirdetéskiszolgáló is áldozat ebben az ügyben. Azt viszont nem magyarázta el az Aniview, hogy miként lehet képes egy harmadik fél babrálni azzal a hirdetésbeágyazó kóddal, amit ő maga biztosít az alkalmazásfejlesztők számára. Olyat jelenleg nem állít a vállalat, hogy betörtek volna az infrastruktúrájába.

Akárki is áll a háttérben, az elmúlt hónapokban több tízmillió dollárt kereshetett a csalással.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!