34 milliárdot lopott egy litván férfi

World Wide Web Internet INTERNET computing and information technology MEDIA TECHNOLOGY Data Data security Cord Host computer IT Server Communication Memory
Ideje lenne feljavítani a World Wide Webet
Vágólapra másolva!
A Facebookot és a Google-t kopasztotta meg a csaló.
Vágólapra másolva!

A sikeres csalóknak gyakran az lesz a vesztük, hogy vérszemet kapnak, és nem képesek időben megálljt parancsolni maguknak. Így járt a litván Evaldas Rimasauskas is, a férfi ellen folyó egyesült államokbeli büntetőper során a múlt héten bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott csalási, megszemélyesítési és pénzmosási vádakban, miután 2013 és 2015 között kicsalt 99 millió dollárt a Facebooktól, és 23 millió dollárt a Google-től.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Willnow

Rimasauskas nem bonyolította túl a bűnténysorozatát: létrehozott Litvániában egy Quanta Computer nevű céget, majd hamis számlákat küldözgetett az áldozatainak a valódi, tajvani Quanta Computer hardverbeszállító nevében.

Ugyan a kicsalt 122 millió dollárt, azaz 34,2 milliárd forintot legalább hat ország bankjai között küldözgette át, mire a számláján landolt a pénz, de az amerikai nyomozóknak nem kellett túlságosan megerőltetniük magukat, hogy a litván kollégáik segítségével fényt derítsenek a személyazonosságára, majd kérjék a kiadatását az Egyesült Államoknak.

A férfi nagylelkűen beleegyezett, hogy visszatérít 50 millió dollárt az ellopott pénzből. Az ítélethirdetése július 24-én lesz, közel 30 év letöltendő szabadságvesztés elé néz.

Ki tudja: ha csak egy-két derekas lottónyereménynek megfelelő pénzt csalt volna ki a cégekből, akkor azok talán észre sem vették volna, hogy valami nincs rendben a számlákkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!