Végre egy csúcstelefon emberi méretben

Samsung, galaxy, S10e, kicsi, android, okostelefon
A nem biztos, hogy a nagyobb a jobb.
Vágólapra másolva!
A világ egyértelműen a nagy méretű telefonok irányába halad, hiszen amíg korábban csak a prémiumkategóriára volt jellemző a hatalmas képátló és készülékház, addigra most már ott tartunk, hogy az olcsó belépő szintet is elárasztották e termékek. Sőt, ezzel párhuzamosan pedig azt figyelhetjük meg, a kicsi, „normális” méretű mobilok lassan eltűnnek! Főként igaz ez a közép- és felső szintre, tehát a nagy tudású, drágább készülékek univerzumára, ahol most már lassan nagyítóval kell keresni ezeket a készülékeket.
Vágólapra másolva!

A gyártók azt mondják, hogy ők csak a piaci trendeket és a fogyasztói elvárásokat követik, ugyanis senki sem akar már kicsi telókat vásárolni, mindenki csak a nagy lapáttenyér méretű modelleket keresi. Viszont ez szerintünk egész egyszerűen nem igaz. Legalábbis egy csomó emberrel beszéltünk erről mostanában, és nagy részük azt állította, hogy vagy ő, vagy valamelyik ismerőse igenis szeretne, esetleg keres ilyen telefont.

Samsung Galaxy S10e Forrás: Origo

Minket mondjuk nem kellett nagyon meggyőzni, hiszen például a tavalyi évben az egyik kedvenc telefonunk az LG G7 Fit volt, amelynél a közepesen erős hardvert viszonylag kompakt készülékházba préselték. Ezáltal sokkal jobb volt vele elmenni mondjuk kirándulni, vagy elindulni az éjszakába, mint valami böhöm nagy (csúcs)modellel. Akit pedig pici tenyérrel áldott meg az ég, annak az általános, hétköznapi használat során komoly kényelmetlenséget okozhat egy nagy képernyő. Nem éri át az ujjaival komfortosan, ezáltal sokszor két kézzel kell tartania, szóval egy kész rémálom az egész. A gyártók szempontjai persze érthetőek: a nagyobb képátló magasabb árat és ezáltal tetemesebb hasznot jelent, azaz, ha rajtuk múlik, akkor komoly változás nem lesz e téren.
De ettől függetlenül az is igaz, hogy vannak olyan piaci résztvevők is, akik odafigyelnek a méretet érintő felhasználói igényekre is. Az előbb említettük az LG-t és a G7 Fitet, és a közelmúltban a világ legnagyobb mobilgyártója, a Samsung is előállt egy teljesen ígéretes kompakt telefonnal.

Galaxy S10e

Ráadásul nem is aprózták el a dolgot, hiszen a 2019-es csúcsmodellt, a Galaxy S10-et kicsinyítették le, módosították valamelyest, és így született meg a Galaxy S10e. Több mint tíz százalékkal rövidebb és keskenyebb az alaptelefonnál, és a vastagságán is sikerült csökkenteni. Még a már korábban említett LG G7 Fitnél is karcsúbb, a súlyát pedig 157 grammra szorították. Ez azért is figyelemre méltó, mert az anyagokon nem spóroltak: az előlapot és a hátlapot is Gorilla Glass típusú speciális, a széleinél hajlított üveg fedi, amely ellenáll a víznek, pornak és az ütéseknek is, maga a készülékház pedig alumíniumból van. A hátlapon ott figyel a kétkamerás rendszer, az előlapon pedig a kijelzőbe vágva (!), egy szigeten csücsül a szelfikamera. A dizájn egészen pazar, az összhatás remek, ezzel a telefonnal aztán lehet villogni, simán ki lehet csapni a bárpultra akár a legújabb iPhone mellé is. Mindehhez pedig elég kicsi ahhoz, hogy kényelmesen beférjen egy szűkebb nadrágzsebbe, és egy zakóból sem fog kidudorodni.
A kijelzője Full HD+ felbontású, azaz 1080 x 2280 képpont megjelenítésére képes, ami kevesebb, mint amit a toptelefonok ma produkálnak, viszont ilyen, viszonylag kicsi, 5,8 hüvelykes képátlóhoz bőven elég! Nem kell attól tartani, hogy a kép pixeles lesz, vagy hogy látszódni fognak a recék a ferde, köríves vonalaknál. A Samsung Galaxy S10e képernyője is az OLED-technológiára épül, amelynél minden egyes képpont fényereje külön-külön vezérelhető, és a fény akár ki is kapcsolható.

Ennek köszönhetően a képminőség remek!

A tónusok olyanok, mintha belülről ragyognának (ez így is van egyébként, hiszen a fény ez egyes képpontokon belül keletkezik), az árnyalatok tiszták, szépen elkülönülnek egymástól. Fátyolosságnak nyoma sincs, a fekete olyan mély, mint a legsötétebb éjszaka, a kontraszt pedig világbajnok! A képi világ gyönyörű, a színhőmérséklet állítható, és a szemet, illetve agyat is fárasztó, álmatlanságot okozó kék színkomponens teljesen ki is iktatható. Azt fontos megemlíteni, hogy a modell biztosítja a nagy dinamikatartományú videók megjelenítését, és a legjobb képminőséget biztosító HDR10+ formátummal is boldogul, amivel a világ (egyik) első ilyen telefonja.

Egy tenyérben kényelmesen elfér Forrás: Origo

A masinába egy hajszálnyival gyengébb vas került, mint amilyen a világszinten is a csúcskategóriát jelentő Galaxy S10+-ban dohog.

Ugyanaz a 8 magos processzor és a grafikus vezérlő, csak itt 8 GB RAM helyett hatot pakoltak bele.

Ez pedig azt jelenti, hogy a teljesítménybe az S10e esetén sem lehet belekötni. Villámgyorsan tölti be a weboldalakat, folyamatosan akadozás nélkül játssza le a videókat, nincs gond az ultranagy felbontású képekkel sem, se a zenehallgatással, és aki akar, még a legpengébb játékokon is csúcsra ránthatja a grafikát. Amennyiben bekapcsoljuk az Adaptív háttérvilágítás funkciót, akkor a fényerőre nem lehet panasz, kellően nagy ahhoz, hogy akár verőfényes napsütésben is tudjuk gond nélkül nézegetni a teló képernyőjét.

Nem biztos, hogy a nagyobb a jobb Forrás: Origo

Az akkumulátora „csak” 3100 mAh kapacitású, de hát a viszonylag kis méret ezt a kompromisszumot megkövetelte, hiszen egyszerűen nem fért be nagyobb energiacella. Ez pedig azt jelenti, hogy normális, hétköznapi, valóságos használat mellett be kell érni olyan 8-10 órányi üzemidővel, ami kifejezetten középszerűnek számít. Az viszont tök jó, hogy a készülék a gyors- és a vezeték nélküli töltést támogatja, sőt, egyes Samsung eszközöket, például fülhallgatókat képes maga a telefon is telenyomni energiával vezeték nélkül! Azaz elég csak mondjuk ráfektetni egy okosórát a telefonra, és az máris kezdi tölteni magát. Azért ez nem semmi!

Elérhető sárga színben is Forrás: Origo

A hangszórója nem valami nagy durranás, az ugyanis biztos, hogy ezt a telefont jó érzésű ember nem fogja zenehallgatásra használni, hiszen annyira vacakul, kopogósan szól, de hát ezt gyakorlatilag bármelyik telefonról elmondhatjuk. Ha viszont rádugunk egy fej- vagy fülhallgatót, máris sokkal jobb az összkép.

Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria
Samsung, Galaxy, s10e, teszt, galéria

Már volt szó a képernyőbe vágott frontfelületi kameráról, amely 10 megapixeles képek elkészítésére képes. A fotók minőségével nincs gond, még sötétben is teljesen vállalható lesz a végeredmény. Az Élő fókusz, azaz az úgynevezett bokeh mód bekapcsolható, viszont az elektronika sokszor elrontja a végeredményt mert nemcsak a háttér lesz homályos, hanem a fő téma is. A hátulján két kamera kapott helyet, amelyek közül az egyik egy átlagos, normális 12 megapixeles. A másik viszont egy széles, egészen pontosan 123 fokos látószögű objektív, aminek köszönhetően a megszokottnál „jóval több” minden férhet rá egy képre, viszont cserébe kicsit halszemoptikás hatású lesz a végeredmény, mert a szélek igen enyhén begörbülnek. Ezekkel a hátlapi kamerákkal szuper, jó körülmények között gyakorlatilag kifogástalan minőségű fotók lőhetőek, és sötétben, kevés fénynél is elég jól teljesít, mint ahogyan az látszik is a képeinken.

Kéne? Nem kéne?

A Samsung Galaxy S10e majdnem minden tekintetben első osztályú. Az aksija és a hangszórója lehetne picit jobb, de ezzel azért bőven együtt lehet élni. A kijelzője remek, a teljesítménye kimagasló, az Android 9 Pie-ra épülő kezelés is rendben van, mint ahogyan a dizájn is, és a kameráival sincs gond. És mindez egy kompakt, az átlagosnál kisebb készülékházba tuszkolva egy kifejezetten felhasználóbarát, kényelmes eszközt eredményezett, amelyet a hétköznapokban jobban is szerettünk, mint a picit jobb, de nagyobb testvéreit. Ha valaki régóta szeretett volna egy kicsi, de bombajó telefont, akkor lehet, hogy felesleges is már tovább keresgélni! Viszont ez az árán is meglátszik, hiszen 257 990 forintos ajánlott fogyasztói áron kezdték forgalmazni hazánkban, szóval nem igazán egy filléres darabról van szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!