A robotok már a spájzban vannak

Pepper, robot, Telekom, Most
Nem biztos, hogy pont így fognak majd kinézni, de egyre terjednek.
Vágólapra másolva!
A robotok már a spájzban vannak! A klasszikus idézet kicsit elferdített verziója már jó ideje igaz, hiszen a mesterséges intelligencia már egy ideje a komolyabb csúcshűtőszekrényekben is megtalálható. Mára viszont már nemcsak ott, hanem az életünk egyre több területén, és ez még csak a kezdet.
Vágólapra másolva!

Nem járunk ugyanis messze már attól, hogy egy robot megtanuljon olyan összetett munkákat is, mint mondjuk az ügyvéd vagy a könyvelő, pénzügyi tanácsadó. Néhány év múlva valószínűleg hatékonyabban ellátja majd ezeket a munkaköröket, mint egy ember.

Aki egy mondattal le tudja írni a munkáját, annak valószínűleg hamarosan átveszik azt a robotok.

A fenti mondatot Friedl Zsuzsanna mondta a Magyar Telekom innovációs rendezvénysorozata, a MOST Fórum Mesterséges intelligencia – intelligens mesterségek című kerekasztal-beszélgetése közben, mely beszélgetés a munkaerőpiac és a digitalizáció kapcsolatát járta körbe.

A Telekom idén indította el a MOST Fórum névű rendezvénysorozatát, melynek küldetése, hogy feltérképezze a digitalizáció terjedésének útjait, megmutassa, hogy életünk kiemelt területein milyen változásokat hoz a technológiai innováció. Az egészségügyről szóló első rendezvény után március 21-én a munkaerőpiac és a cégeken belüli munkaszervezés került terítékre; a témáról pedig Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief HR Officere, Megyeri Mirtill, a zynern.com társalapítója, Szekeres Péter, a Neticle ügyvezetője és Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője beszélgettek.

Állásinterjú egy robottal?

Egyre inkább úgy tűnik, inkább előbb, mint utóbb meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy egy állásinterjún nem a leendő főnökünk, hanem egy chatbot teszi fel a kérdéseket. Az új munkaerő kiválasztásának folyamata sok tekintetben már ma is automatizált: a legkorszerűbb cégeknél gyakran mesterséges intelligencia keresi és válogatja ki a megfelelő képességekkel rendelkező kollégákat az egységesített, online munkaerő-adatbázisokból. Ez a rendszer jelentősen fel is gyorsíthatja a folyamatokat. Hogy mennyire fontos, arra jó példa a Telekom Most gyakornoki programja, melynek keretében 27 gyakornokot vett fel a vállalat 24 óra alatt. Ez a 24 óra a videointerjúban történt jelentkezéstől a szerződéskötésig eltelt idő, ami boszorkányos sebességnek tűnik, és ezt az időt mesterséges intelligencia segítségével nemcsak hogy lejjebb lehet szorítani, de elszigetelt példákból általánossá is lehet tenni.

Nem biztos, hogy pont így fognak majd kinézni, de egyre terjednek Forrás:

A Telekom által szervezett kerekasztal-beszélgetésből kiderült, hogy ezt a feladatot meglepően magas hatásfokkal végezheti el gépi munkaerő. Egy munkakörre alkalmas jelöltektől elvárt tulajdonságok rendszerét ugyanis elég egyszerű megtanítani neki, és akár még azt a bizonyos „X-faktort" is képes a tanultak alapján megkeresni, amit a legnehezebb körülírni.

A robotok valóban elveszik a munkát, de kétszer annyit teremtenek

Bár a Világgazdasági Fórum friss tanulmánya szerint a digitalizációnak köszönhetően 2022-ig nagyjából 75 millió munkahely fog megszűnni világszerte, közben ugyanez a folyamat 130 milliót is meghaladó új munkahelyet hozhat létre.

- mondta a rendezvényen Friedl Zsuzsanna. A Telekom felsővezetője szerint a XXI. század digitális világában a humán faktor lesz az egyik legfontosabb tényező, vagyis felértékelődnek azok a képességek, amelyek meghatározzák, hogy egy munkavállaló mennyire tud beilleszkedni a munkahelyén, mennyire motiválható, mennyire kreatív. Utóbbi készség kulcsfontosságú: az új utakat megtaláló, konstruktív, fejlesztő gondolkodás várhatóan minden eddiginél nagyobb teret kap majd a gazdasági életben.

Érdekes kérdéseket feszegettek Forrás:

Összegezve tehát a folyamatnak köszönhetően egyre értékesebbé válik majd a kreativitás, a konstruktivitás, az együttműködési készség – vagyis minden, ami emberi.

(x)

A MOST Fórum a tervek szerint havonta új témával és új szakértő vendégekkel jelentkezik majd. A következő kerekasztal-beszélgetés a digitalizáció kulturális életre gyakorolt hatását járja körbe április 24-én, 18:00-kor.