A robotzsaru után jöhet a robotbíró

bírói kalapcs
http://www.dreamstime.com/stock-image-judge-law-justice-symbol-lawyer-concept-close-up-d-rendering-gavel-wooden-desktop-brown-background-image51960061
Vágólapra másolva!
Észtország felgyorsítaná a triviális ügyekben az ítélkezést.
Vágólapra másolva!

Az 1,3 milliós lakosságú Észtország már évek óta minden elképzelhető ügyintézési tevékenységet digitalizálni próbál, most épp a bíráskodásra került sor. A legújabb kezdeményezés keretében az igazságügyi minisztérium felkérte az ország adatvédelmi biztosát, hogy terveztessen egy mesterséges intelligenciát használó robotbírót, hogy a segítségével minél gyorsabban ítélet születhessen a csip-csup bírósági ügyben.

Forrás: Niroworld | Dreamstime.com

A tervezők feladata egy olyan rendszer elkészítése, amely képes elemezni a bírósági iratokat és az egyéb releváns információkat, majd ítéletet hozni a perekben. Az ítélet meghozatala után egy valódi bíró is átnézhetné a rendszer konklúzióit, de ideális esetben szeretnék, ha erre aránylag ritkán kerülne sor.

Mint említettük, a gépi tanulást használó rendszert csak triviális ügyekben vetnék be, amelyekben nincs különösebben szükség egy valódi bíróra. Ezek a papírmunkának mondható ügyek gyakorlatilag csak pazarolják az erősen véges bírói erőforrásokat, aminek az a vége, hogy árnyaltságtól és komplexitástól függően minden eljárás elhúzódik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!