A nem fehér bőrűek továbbra is hirdethetik az efféle igéket.

A közösségi hálózatok próbálnak kimaradni a politikából, azonban előbb-utóbb rákényszerülnek arra, hogy a méretük és a véleményformáló erejük miatt a törvényeknek való megfelelőség mellett egyéb ideológiákat is beépítsenek a szabályzataikba.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Most a Facebooknál is eljött egy ilyen pillanat, az új-zélandi Christchurch városában 50 muszlim áldozatot szedett terrortámadás után betiltotta a fehér nacionalizmussal és fehér szeparatizmussal kapcsolatos igék hirdetését. A döntés az Instagramra is vonatkozik, és a jövő héten lép életbe.

A fehér felsőbbrendűség terjesztését már korábban betiltotta a Facebook.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kérdéses ideológiákat propagáló személyek és csoportok kitiltásban vagy törlésben részesülnek. Emellett az ideológiákkal kapcsolatos kifejezésekre keresőknek a Life After Hate szervezet webhelyét ajánlja a Facebook, amelyen olyan személyek mesélik el a történeteiket, akik korábban hozzájuk hasonló véleményen voltak, de belátták, hogy tévedtek.

A mostani betiltás legnagyobb vitát kavaró aspektusa, hogy a Facebook specifikusan a fehér nacionalizmust és a fehér szeparatizmust tiltotta be, azaz

a nem fehér bőrűek továbbra is hirdethetik a gyakorlatilag azonos ideológiáikat a közösségi hálózatokon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!