Őrjöngenek a fiatalok a szülői felügyelet miatt

Google a Family Link, szülői felügyelet
Nem lehet mindig ott a szülő.
Vágólapra másolva!
Egyre több szülő aggódik amiatt, hogy gyereke túl sok időt tölt a telefonjával, vagy hogy káros tartalmak juthatnak el hozzá a mobilon keresztül. Nekik fejlesztette ki a Google a Family Link alkalmazást, amit fel kell telepíteni a gyerek és a szülő telefonjára is. Ezt követően pedig a szülő (felnőtt, gondozó), aki birtokában van a megfelelő jogosultságnak, felügyeleti jogot kap a gyerek telefonja, tabletje felett.
Vágólapra másolva!

Azaz bármikor megnézheti, hogy mennyi ideig volt bekapcsolva a készülék, milyen alkalmazásokat futtattak rajta, milyen weboldalakat látogattak meg. A szülő szabhatja meg, hogy milyen applikációk futhatnak a telefonon, neki kell engedélyeznie új appok letöltését, és ezáltal természetesen meg is tilthatja bizonyos szoftverek futtatását. Emellett korlátozhatja a képernyőidőt napi szintre lebontva, sőt, akár úgy is dönthet, hogy egyik pillanatról a másikra kikapcsolja a készüléket.

Ez utóbbi például nagyon hasznos lehet étkezésnél vagy közös programnál, ahol egyszerűen nem lehet rávenni a gyereket szép szóval, hogy tegye már le a telefont.

Szintén jól jöhet, hogy a GPS-adatok elküldése révén bármikor nyomon követhető, hogy mikor, merre járt a gyermek (vagy legalábbis a mobilja).
Egy szó, mint száz, a Family Link tényleg jelentősen megnyirbálhatja a gyerekek mobilos-netezős szabadságát, és az is tény, hogy ezáltal segíthet sok mindentől megóvni őket. Mint minden Google Playen vagy iOS App Store-on keresztül letölthető alkalmazás esetén van mód az applikáció értékelésére, és ebből az derül ki, hogy a szülők nagy része kifejezetten kedveli ezt a programot, mutatunk is néhány példát.

Így reagálnak a szülők Forrás: Origo

Láthatóan értékelik az app által nyújtott szolgáltatásokat, leginkább azt, hogy ily módon is ellenőrizni tudják a gyerekeket. Akik viszont ki vannak készülve ettől az egésztől. Legalábbis az általuk adott értékelésekből az jön le, hogy az egész egy használhatatlan, bugos, vacak. Nézzék csak!

Így reagálnak a gyerekek Forrás: Origo

Iszonyú vicces maga a kontraszt is, ahogy a két fél viszonyul ugyanahhoz az applikációhoz, és igazából az az őszinte, kirobbanó szenvedély is nagyon szórakoztató, ahogy gyalázzák a szoftvert. Konkrétan olyan a színvonal, hogy pont az ilyen típusú tartalmak kiszűrésére alkották meg a Family Linket.

Egyébként ez nem magyar sajátosság, a világ minden táján hasonlóak a reakciók, szóval mindent összevetve nagyon úgy tűnik, hogy a Google fejlesztői ezúttal jó munkát végeztek. A védelmükben egyébként elmondanánk, hogy szerintünk ez egy hasznos alkalmazás, és ezt alátámasztották azok a szülő ismerősök is, akik szintén feltették a mobiljukra (és a gyerekére) is ezt az appot.

Maga az alkalmazás Forrás: Origo

Persze, a gyerekeket is meg lehet érteni, pláne ha a társaságukban van olyan, akinek a szülei nem foglalkoznak ilyesmivel, és ezáltal az ő szabadságuk nagyobb. De az az igazság, hogy nem árt, ha nem csak a telefonon lógnak, és az se kifejezett hátrány, ha bizonyos típusú tartalmakhoz nem, vagy csak igen nehezen jutnak hozzá. Mert hát áltatni magunkat fölösleges: egyetlen szoftver sem tudja tökéletesen megóvni őket magában, de az eszköztár részeként már hasznos segítséget nyújthatnak a védelemben.

A Google Family Link innen érhető el: Android és iOS alapú készülékekre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!