Komoly pénzeket csalt ki a laikusokból az irodaszer-áruház

Office Depot
Vágólapra másolva!
Hétmilliárdot fizethet az amerikai Office Depot.
Vágólapra másolva!

Bő két évnyi jogi huzavona után megadta magát az Office Depot irodaszer-áruház és a terméktámogatási szoftvereket készítő Support.com vállalat. A cégeket az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) perelte be, miután egy szivárogtatónak köszönhetően kiderült, hogy dollármilliókat kerestek nem létező számítógépes vírusok irtásával.

Office Depot Forrás: Matthew Yglesias / Flickr

A csalás egyszerűen működött. A hibajelenségekkel küzdő laikusok bevitték a számítógépeiket az Office Depot vagy Office Max üzletekbe (az utóbbiak 2013 óta az Office Depo tulajdonában vannak), hogy segítséget kérjenek a problémáik megoldásában. Ekkor a támogatási technikus futtatott egy kérdőíves elven működő „diagnosztikai" szoftvert, ami a hibajelenségtől függetlenül szinte mindig arra a következtetésre jutott, hogy

kártevőfertőzés miatt rosszalkodnak az eszközök.

Ezután sejthetően a technikusoknak rá kellett beszélniük a vevőket, hogy adjanak ki akár 300 dollárt a nem feltétlenül létező kártevő eltávolításáért. A csaláshoz használt programot a Support.com készítette, és minden esetben jutalékot kapott, mikor a segítségével sikerült megkopasztani az ügyfeleket.

A peren kívüli megegyezés során az Office Depo 25 millió, míg a Support.com 10 millió dollárt büntetés és kártérítés kifizetését vállalta. Ilyen sorrendben olyan 7,16 és 2,87 milliárd forintokról van szó.

A csalássorozat 2009-ben indult és 2016 őszén fejeződött be, mikor az említett szivárogtató a KIRO 7 tévécsatorna oknyomozó műsorán keresztül leleplezte az ügyfelek átverését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!