A Huawei P30 Pro a mobilfotósok álma

Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Kamerák a csillogó hátlapon.
Vágólapra másolva!
A Huawei az elmúlt néhány évben szédületes sebességgel hódította meg a mobilpiacot kifejezetten jól sikerült termékeinek köszönhetően. Úgyhogy a kínai cégre oda kell figyelni, amit csinálnak az hatással van az egész mobilos iparágra, sőt a komplett technológiai szektorra. A vállalat néhány nappal ezelőtt mutatta be új toptelefonjait a P30 és a P30 Pro típusjelzésű modelleket. Mi most ez utóbbit próbálhattuk ki, lássuk tehát, hogy a Huawei mit húzott elő a kalapból 2019 elején, mivel lepte meg a világot!
Vágólapra másolva!

Tepsifon

A P30 Pro az óriási mobilok egyre nagyobb táborát erősít, hiszen 15,4 centiméter hosszú és 7,3 centiméter széles. 6,4 hüvelykes OLED kijelzője oldalt hajlított, és ráborul a vékony matt fém készülékházra, ami az ultravékony alsó és felső kávákkal, és az apró csepp alakú szenzorszigettel kiegészítve nagyon futurisztikus külsőt kölcsönöz a készüléknek.

Kamerák a csillogó hátlapon Forrás: Origo

Konkrétan úgy néz ki, mintha egy sci-fi filmből lépett volna elénk, emiatt nagyon figyelemfelkeltő és trendi. Talán ennek szellemében döntöttek úgy, hogy lehagyják a készülékről a hagyományos 3,5 mm-es csatlakozót Így tehát csak Bluetooth-kompatibilis fej- és fülhallgatókat lehet vele használni, ami teljesen felesleges korlátozás. A világ nem dőlt volna össze, hogy ha tesznek rá egy ilyen hagyományos kimenetet, senki sem gondolta volna, hogy ettől a telefon nem modern, vagy hogy a Huawei a múltban él.

Elképesztő fotós képességek

A Huawei P30 Pro telefonnál kiemelt figyelmet fordítottak a kamerarendszerre, így a világ egyik legjobb fotózási képességekkel rendelkező mobilját sikerült összehozniuk. A hátlapon található főkamera 40 megapixeles, f/1.6 rekeszértékű, alatta helyezkedik el egy 20 megapixeles, széles látószögű lencse, és az igazi újdonság a 8 megapixeles, periszkóp prizmás kamera. Ez a stabilizátorral kiegészített egység 5x optikai és 10x digitális zoom funkciót kínál. A hátlapon találhat ezenkívül egy úgynevezett Time of Flight szenzort, amely egyrészt 3D szkennelést tesz lehetővé, másrészt a Portré-módnál felelős a fő téma és a háttér elkülönítéséért.

Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Huawei, P30 Pro, fotó, telefon, teszt
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom
Huawei, P30 Pro, teszt, fotó, zoom

A tapasztalataink szerint soha még nem létezett olyan kamera a mobilos szegmensben, ami ennyire jó minőségű nagyított képeket készített volna.

E téren a Huawei P30 Pro egyszerűen verhetetlen!

Világosban, jó fényviszonyok mellett a fotók nagyon szépek, bár a színhűséggel akadnak apróbb problémák. Kevés fénynél is remekül teljesít, még sötétben is csak nagyon minimális mértékű zajosodás érzékelhető. Természetesen az effektek, az előre beállított profilok (este, étel, stb.) nem hiányoznak, amelyek sokoldalúvá és egyszerűvé teszik a használatát, és az egyes paraméterek manuálisan is módosíthatóak. Kiválasztható a portré (bokeh) mód is, amely hibátlanul működik, hiszen tökéletesen mossa el a hátteret a fő téma körül, és emiatt ebben a versenyszámban is a világ legjobb mobiljai közé tartozik jelenleg. A szelfikamerája 32 megapixeles, és ez is megfelelő minőséget produkál, de az tény, hogy nem emelkedik ki úgy a mezőnyből, mint a hátlapi kamerarendszer.

A vékony káváknak köszönhetően kifejezetten futurisztikusan néz ki Forrás: Origo

A készülék videók elkészítésére is alkalmas, a 4K felbontás is támogatott, azonban ilyenkor be kell érni másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgások visszaadásához kevés. Viszont az is igaz, hogy alacsonyabb részletességnél, Full HD módban duplázható a képkockaszám, és szuperlassított felvételek elkészítésének lehetősége is adott HD-ben.

Teljesítmény: Mindenre elég

Az itt alkalmazott hardver (8 magos Kirin960 processzor a 8 GB RAM-mal, és a Mali-G76 grafikus vezérlővel) teljesítménye elmarad a világcsúcstól, de ennek sok jelentősége egyelőre nincsen, hiszen a telefonon minden jelenlegi alkalmazás tökéletesen fut. Legyen szó csodás grafikájú játékokról, multimédiás szoftverekről, zene- vagy képszerkesztőről, óriási felbontású videókról, mindennel gond nélkül boldogul a készülék.

4200 mAh akkumulátora figyelemre méltó üzemidőt szavatol Forrás: Origo

Az adattárolásra szolgáló memória kapacitása 256 GB, ami teljesen elég bármire! Jut hely a képek garmadájának, videóknak, óriási játékoknak, komplett, részletes térképeknek. De ha valakinek ez mégsem lenne megfelelő, akkor egy memóriakártya révén további 512 GB-vel bővítheti a tárhelyet. Az akkumulátor szintén átlagon felüli, hiszen a 4200 mAh telep tapasztalataink szerint átlagos, hétköznapi használat mellett 13-14 órányi üzemidőt garantál, ami az ilyen kategóriájú eszközök esetében kiemelkedőnek számít, így a legtöbb közvetlen riválisánál e téren jobban teljesít. Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy a termék támogatja a vezeték nélküli töltést, és a gyorstöltés is megoldott, ami azt jelenti, hogy fél óra alatt 70 százalékos töltöttségi szint érhető el, ami remek!
A beépített hangrendszere viszont nem valami nagy durranás. Fej- vagy fülhallgató használata esetén nincs különösebb gond, bár kisebb aránytalanságok, pontatlanságok azért felfedezhetőek, de a végeredmény többé-kevésbé rendben van. Viszont a hangszórója elég gyatra teljesítményt produkál, pont úgy, mint a legtöbb mai mobil. A megszólalás aránytalan, a magasak túlságosan erőteljesek, a basszusok pedig érzékelhetetlenek.

Kijelző

A beépített 6,4 inches képernyő az OLED képalkotási technológiára épül, így képes a tökéletes fekete visszaadására, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. A hibátlan fekete mellett a többi tónus is nagyon rendben van, az árnyalatok ragyogóak, természetesek, élénkek. A színhőmérséklet változtatható, a szemet és agyat is fárasztó kék komponens aránya mérsékelhető. A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmilyen döcögést, elmosódottságot, duplikációt nem tapasztaltunk, és az egyes képi objektumok körül sem tűnt fel vibráló aura.

A kijelző felbontása lehetne nagyobb Forrás: Origo

A felbontás 1080 x 2340 képpont, ami ilyen méret mellett 399 ppi pixelsűrűséget jelent. E téren elmarad a piacvezető modellektől, még a tavalyi rokon, a Huawei Mate 20 Pro (1440 x 3120, 538 ppi) is leveri simán. Ez a hétköznapi használat során abban jelentkezik, hogy a vékony görbe vagy ferde vonalak, az apró részletek nem olyan döbbenetesen élesek, de a látványvilág azért még így is teljesen jó. A készülék támogatja a HDR tartalmak megjelenítését, ami a 931 nites, pillanatokra elérhető maximális fényerő miatt nagyon látványos lehet. A hosszú ideig biztosított csúcs fényerő (529 nit) elegendő ahhoz, hogy napfényben is problémamentesen lehessen használni a telefont, a színek, az ábrák ilyenkor is jól láthatóak maradnak.

Jó telefon?

A Huawei P30 Pro kétségkívül egy remek telefon, amely a fotós képességeket tekintve világverő, viszont más területeken elmarad a piacvezető szűk elittől. Az ára a tudásának nagyjából megfelel, hiszen 330 000 forintba kerül, és ez az a szint, amibe az ilyen kategóriájú okostelefonok ma kerülnek. A külseje pazar, a dizájn nagyon jól sikerült, szóval villogni is lehet vele bátran. Azt nem mernénk állítani, hogy ez a modell lesz a Huawei esetleges idei menetelésének a kulcsa, de fontos tégla szerepét töltheti be a tudatos építkezésben.
Még több információ a termék weboldalán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!