Korszakos változás történt a fülhallgatók univerzumában

Samsung, Galay, Buds, headset
A hangminőség nem is rossz!
Vágólapra másolva!
Két éve robbantak be a szeparált fülhallgatók, és igen rövid idő alatt iszonyú népszerűek lettek. Az invázió megállíthatatlannak tűnik, egyre többen vásárolnak ilyen jellegű eszközt, egyre több olyan emberrel találkozni az utcán, akinek a füleiben ilyen kis micsodák vannak. A siker persze nem véletlen: Nem csoda, hogy sikeres egy olyan füles, aminél nem kell vezetékkel vacakolni, amihez nem kell nyakpánt, hanem szimplán csak be kell dugni a fülbe egy kis méretű bigyót, és máris lehet hallgatni a zenét, hangoskönyvet, vagy lehet csevegni másokkal.
Vágólapra másolva!

Egyre több cég látja meg e termékekben a fantáziát, köztük olyan gigászok, mint az Apple, a Huawei vagy a Samsung. E dél-koreai gigavállalat tavaly már színre lépett egy ilyen masinával az Icon X névre hallgató masina személyében, és a jelek szerint elégedettek voltak az eredményekkel, hiszen 2019 elején már be is futott az utód, a Galaxy Buds. Kicsit féltünk attól, hogy az idő rövidsége miatt komolyat nem újítottak, hogy érdemben nem sikerült előrelépni az egyébként egész épkézláb Icon X-hez képest...

Hogy működik

A két kis fülhallgatót a használat előtt párosítani kell Bluetooth technológia révén egy kompatibilis telefonhoz vagy médialejátszóhoz. Emellett szükség van a Samsung Wear alkalmazásra is, amely a vállalat néhány készülékén már előre telepítve megtalálható, ahol nincs, ott le kell ezt tölteni az App Store-ból vagy a Play Áruházból. Ebből következik, hogy csak Android, illetve iOS operációs rendszert használó berendezésekkel képes együttműködni. Maga az alkalmazás egyébként jó kis tippeket ad a használathoz, illetve itt módosíthatóak a különféle beállítások, így például a hangszín.

A használatához alkalmazás szükséges Forrás: Origo

Az eszköz rendelkezik kis, többfunkciós mikrofonnal. Egyrészt ez szükséges a telefonhívások, beszélgetések lebonyolításához.

A zajszűrést egészen jól megoldották, így a "vonal" túlvégén akkor is jól hallanak minket, ha nagy a zsivaj körülöttünk.

Emellett a mikrofon arra is képes, hogy a külvilág zajait eljuttassa a felhasználó fülébe, így neki akkor sem kell kivennie a "Budokat", ha valakivel beszélgetni akar, vagy hallani akarja, hogy mi történik a környezetében. Ennek aktiválásához egyébként nem kell mást tenni, mint megérinteni a fülhallgató hátsó részén található kis fényes felületet, amely láthatatlan kezelőpanelként is funkcionál. Ez komoly újítás, és médialejátszó funkciók is kiválthatók vele: egy koppintásra ugyanis leáll vagy újraindul az éppen játszott zeneszám, két koppintásra a következő számra ugrik, háromra pedig egyet hátralép. Az egész egyszerű, hamar megtanulható, úgyhogy az ember egy idő után csak azon kapja magát, hogy harkályként csapkodja a fülét, amin a külvilág mondjuk biztos jól mulat, de hát ez kit érdekel?

Dizájn

Más cégekkel ellentétben nem pálcika, hanem tömzsi, gömbölyded kialakítású a Buds, amelyből kinyúlik maga a hangszóró, illetve az azt fedő fülgumi. Ez utóbbiból többféle méret is megtalálható a dobozban, és érdemes nagyon odafigyelni a megfelelő kiválasztására. Ilyenkor ugyanis nem nyomja a fület, és úgy általában egész kényelmesen hordható, köszönhetően annak, hogy a tömegét sikerült leszorítani. Maga a külső egyébként funkcionális, kifejezetten szépnek nem mondanánk, ám itt nem is az volt a fontos, hogy szoborszerű műtárgyat alkossanak.

Hangminőség

A trükkös extrák mit sem érnek, ha a hangminőséggel baj van, hiszen egy fülhallgató esetében még mindig ez a legfontosabb. Korábban hallottunk olyan véleményeket, hogy ezzel gond van, mert a hangzás aránytalan, mert a magasak erőteljesen kopognak, a mélyekből viszont semmit sem hallani.

Elsőre mi is ezt tapasztaltuk, ami azért eléggé rémisztőnek tűnt, hiszen a hangminőség tényleg katasztrofális volt, egészen addig, amíg észre nem vettük, hogy NINCS JÓL BEDUGVA a fülbe.

Az tény, hogy a szokásosnál egy nagyon picivel több ügyeskedésre van szükség, és kell egy kis idő, amíg megtanulja az ember a dolgot, de ha sikerült megfelelően behelyezni, akkor a hangminőséggel nincs különösebb gond. Videózásra, játékra és zenehallgatásra is alkalmas így az eszköz, de ez utóbbi esetében értelemszerűen azért nem kelhet versenyre az audiofil modellekkel.

A hangminőség nem is rossz! Forrás: Origo

Érezni némi pontatlanságot, az eszköz hajlamos elmosni, elkenni enyhén a finom részleteket, és a basszusokkal is szűkmarkúan bánik egy cseppet. Úgy éreztük, hogy a megszólalás kissé hideg, emiatt igazán az olyan stílusok állnak jól neki, mint a hiphop és az elektronikus zene különféle válfajai. De ez nem jelenti azt, hogy mondjuk rockot vagy jazzt ne lehetne rajta hallgatni, erről azért szó nincs.

Trükkös töltés

A kis bogyók beépített akksija nagyjából ötórányi működésre elegendő energia eltárolására képes. A belső felükön találhatóak azok a szenzorok, amelyeken keresztül tölthetőek. Ehhez nem kell mást tenni, mint beletenni őket a gyári kiszerelés részeként érkező, hordozóeszközként is funkcionáló mini szarkofágba.

Vezeték nélkül is tölthető: Elég rátenni a bölcsőt egy kompatibilis eszközre, például egy S10 telefonra Forrás: Origo

Ebbe kell dugni az energiát adó USB-kábelt, és fontos azt is megjegyezni, hogy a tároló egyébként saját, tölthető akkumulátorral is rendelkezik. Tehát akkor is képes naftát pumpálni a "Budokba" ha nincs csatlakoztatva a hálózati áramforráshoz. Ez további hatórányi működési időt jelent, tehát ha totálisan feltöltve indulunk el otthonról, akkor 11 órán keresztül nem kell feltétlenül külső energiaforrás közelébe kerülnünk. A mágiának még itt nincs vége, ugyanis a tároló tölthető vezeték nélküli úton is, elég csak ráhelyezni egy kompatibilis külső akkumulátorra vagy egy Samsung S10 telefonra, amely már támogatja ezt a szolgáltatást.

Evolúció?

A Samsung Galaxy Buds szeparált fülhallgató evolúciós lépés a javából! Jó pár olyan szolgáltatása van, ami ebben a termékcsaládban egyedülálló (nem véletlenül siettek annyira, hogy megelőzzék az Apple-t), és ami abszolút előrelépés az elődhöz képest. Kényelmesen hordható, a kezelése is rendben van, és a hangminőség terén is megfelelően teljesít. 50 000 forintos árával pontosan annyiba kerül, mint a nagy rivális tavalyi terméke, és ez egyben azt is jelenti, hogy a legtöbb hasonló kialakítású, szeparált fülhallgatónál egy-két fokkal drágább.
Még több információ a termékről a hivatalos weboldalon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!