Vágólapra másolva!
Április végén tartják a keskenysávú IoT hálózatra épülő hackathont.
Vágólapra másolva!

Termékesíthető és üzleti potenciállal rendelkező, az IoT rendszerek és/vagy szenzorok kreatív felhasználását megcélzó megoldásokat keres a T-Systems és innovációs laborja, a KiBu a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével. Az ingyenes, 24 órás hackathonra 2019. április 14-éig lehet jelentkezni.

Forrás: Telekom

Magyarország területének közel hatvan százalékán már elérhetővé tette a keskenysávú dolgok internete (NarrowBand Internet of Things, NB-IoT) hálózati funkciót a Magyar Telekom. Ez időben és térben egyaránt kézzelfogható közelségbe hozza a gépek közti kommunikációra vagy a szenzorokra épülő automatizált megoldásokat, amelyek közül most két kiemelt témában vár kreatív megvalósítási ötleteket a T-Systems és innovációs laborja, a KiBu, valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

„Az Élő Dolgok Internete (Internet of Living Things, IoLT) projekt keretében kifejezetten az agrárium és orvosi vizsgálatok területén bevethető okos alkalmazások fejlesztését elősegítő platform létrehozásán fáradozunk" – mondta Kiss Ákos, az SZTE adjunktusa. Ehhez kapcsolódóan az április végi hackathon egyik fókuszterülete a telemedicina, az életvitel, a vitális paraméterek és a környezet monitorozására alkalmas IoT szenzorok világa. A másik célpont a mezőgazdaság, amelyben jelenleg az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek jelentik az egyik legfontosabb alkalmazási területet.

A 2019 talán legmeghatározóbb technológiai trendjének tekintett IoT hamarosan kézzelfogható mértékben gyakorol majd hatást a versenyképességre, a hatékonyságra és a fenntarthatóságra

– hívta fel a figyelmet Krégl Klementina, a T-Systems innovációs kompetenciaközpontjának vezetője.

A hackathonon olyan megoldásokat keresnek, melyek IoT rendszerek és/vagy szenzorok kreatív felhasználásán alapulnak, továbbá termékesíthetők és van bennük üzleti potenciál. A versenyre egyéni indulókat és 2-5 fős csapatokat egyaránt várnak.

A megmérettetésen diákok, szabadúszók és saját céggel rendelkezők is részt vehetnek.

A beérkezett ötleteket a rendezvény szakmai csapata április 19-ig előszűri, majd az ígéretes elképzeléseket továbbjuttatja az április 26-27-i versenyre. A 24 órás erőpróba során a versenyzők ötleteiket a T-Systems, a KiBu és a Szegedi Tudományegyetem mentorainak segítségével fejlesztik tovább és prezentálják a 24. óra végén. Ezekből választ a zsűri győzteseket, akiknek akár piacralépését is támogatja a vállalat, ezenkívül az első helyezett félmillió, a második 300 ezer, a harmadik 100 ezer forinttal lesz gazdagabb. Az egyetemi indulók között pedig 300 ezer forintos különdíj kerül kiosztásra.

Az ingyenes innovációs ötletversenyre április 14-éig lehet jelentkezni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!