Mozihangzást egy hangfallal otthonra. Működik?

Sharp, Soundbar, teszt, HT-SBW420
Sharp HT-SBW420.
Vágólapra másolva!
A közelmúltban a halálközeli állapotba került Sharpot egy komoly tőkeinjekció nemcsak feltámasztotta, hanem a jelek szerint tele is pumpálta életet adó energiával. A vállalat ugyanis új erőre kapott, és több tv mellett hosszú idő után új audioeszközökkel is előállt.
Vágólapra másolva!

A kisebb-nagyobb hangszórók mellett többek között végre a televíziók integrált audiorendszerének feljavítására szolgáló soundbarokkal, azaz más néven hangprojektorokkal is bővült a kínálat. Ez egy nagyon érdekes termékcsoport, hiszen a választék globális szinten óriási, ugyanis rengeteg piaci résztvevő rendelkezik ilyen jellegű termékekkel. Azonban ezek között rengeteg a használhatatlan, gyatra hangminőséget produkáló, gagyi darab, aminek alapvetően felesleges a létezése. Viszont az is tény, hogy akadnak olyanok is, amelyek sokkal jobban szólnak mint a tévék, így van értelmük, sőt jó esetben képesek a mozi illúzióját is megteremteni egy kisebb szobában is.

Sharp HT-SBW420 Forrás: Origo

Amikor eljutott a TechBázishoz egy új Sharp hangprojektor, egészen konkrétan a HT-SBW420, alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik csoportba is tartozik, tehát milyen megszólalást produkál. Azaz hogy szóba jöhet-e egyáltalán, ha valaki egy olyan kevés helyet foglaló hangcuccot keres, amellyel feltuningolhatja tévéjének megszólalását!

Funkcionális külső

Vannak ma már olyan hangprojektorok, amiknél a dizájnerek láthatóan megpróbálnak nagyon kitenni magukért. Különféle díszítőelemekkel, hajlításokkal, spoilerekkel, kitüremkedésekkel vagy minősített esetben villogó LED-ekkel zsúfolják tele szerencsétlen masinákat, aminek eredményeként sokszor meglehetősen otromba termék születik. De a HT-SBW420 nem ezek közé tartozik, itt láthatóan az egyszerűségre, minimalizmusra törekedtek, így a végeredmény ízléses, visszafogott lett, amely gyakorlatilag bármilyen stílusú belső térben egyszerűen otthonra lelhet. A kereken egy méter széles modell magassága mindössze 5,2 centiméter, így a legtöbb mai televízió elé vagy alá kényelmesen befér.

A frontfelületet fémrács fedi Forrás: Origo

A ki- és bemenetnek (HDMI, koaxiális digitális audio, optikai digitális audio, RCA) köszönhetően egyszerűen és gyorsan rádugható tévére, projektorra, számítógépre, játékkonzolra, hordozható vagy asztali médialejátszóra, és a Bluetooth-támogatás révén még vezeték nélküli úton is elküldhetőek rá a különféle tartalmak. Ez utóbbinál némi késleltetéssel számolni kell, ami filmezésnél és zenehallgatásnál nem zavaró, de játéknál már problémát okozhat. Jár mellé egy pofás kis távirányító, amivel a vezérlés gyerekjáték, és a cég szerint egy ingyenes app révén mobilról is irányítható, azonban ezt a funkciót egyelőre nem sikerült beüzemelni, ugyanis az alkalmazást egész egyszerűen nem találtuk. Mindegy ez nem fájó hiba, bőven túl lehet élni.

Hangminőség

Hogy minél szélesebb frekvenciaspektrumot lefedjen, ezért a terméket három különféle típusú hangszóróval látták el. Egészen pontosan két-két magassugárzóval, Full-range hangszóróval, és mélysugárzóval szerelték fel, ami egyben azt is jelenti, hogy az eszköz különálló subwooferrel nem rendelkezik. Ez egyébként nem probléma, legalábbis egy átlagos lakásban, szobában erre nincs is nagyon szükség, hiszen

a beépített mélyhangszórók teszik a dolgukat, így a basszus hangok megszólaltatására nem lehet panasz.

Szépen, erőteljesen brummogva adnak alapot a dinamikus hangképnek, amely nem steril, nem hideg, nem hiányzik belőle az élet. A hangerő is megfelelő, hiszen a 220 wattos teljesítménye bőven elég arra, hogy megtöltsön egy szobát hangokkal.

A csatlakozókínálat megfelelő Forrás: Origo

Azt nem mondanánk azért, hogy minden tökéletes, hiszen apróbb pontatlanságok, kisebb aránytalanságok észrevehetőek, mint ahogyan az is, hogy a hangprojektor hajlamos az igazán finom részleteket elkenni, egybemosni, de hát ez sajnos a termékcsalád sajátja. A sztereó hangtér még kétméteres távolságból is érzékelhető, ha szembe ül az eszközzel az ember, köszönhetően a viszonylag nagy szélességnek. Viszont a gyártó hiába hozsannázik arról, hogy a HT-SBW420 képes a 3D térhatású hangzás megteremtésére, ez nem igaz. Amit hallunk, az ugyanis a nyomába sem ér annak, amit a hagyományos felépítésű házimoziszettektől kapunk. A hangok ugyanis nem jönnek minden irányban, hanem csak szemből.

A világot nem váltja meg

Azt nem mondanánk, hogy a Sharp HT-SBW420 egy forradalmi megoldásokkal teletömött hangprojektor, amely megváltja a világot. De azt igen, hogy

egy korrektül összerakott, hasznos eszköz, amely fő feladatát, miszerint feljavítsa a televíziók satnya megszólalását, képes ellátni.

A hangminőség ugyanis meglepően jó, a sztereó nem hiányzik, a basszusok érzékelhetőek, és a dinamika kézzel fogható (azaz füllel hallható). A kezelés rendben van, a minimalista dizájnt is jól eltalálták, az ára pedig remek, hiszen már 50 000 forintért hazavihető, ami a tudásához képest kifejezetten alacsony összegnek tűnik.

Még több információ a termékről a Sharp weboldalán található.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!