Csak a pénz számított a YouTube-nak

Android Portable Device Application YouTube android app application coding COLOR data DESIGN electronic device google graphic design ICON LOGO mobile PHONE pixel portable portable device SCREEN tech TECHNOLOGY
The YouTube app is seen on an Android portable device on February 5, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bármilyen videót megtűrt, ami nem volt konkrétan illegális.
Vágólapra másolva!

Nem áll a legádázabb cenzor hírében a YouTube, a portálra gyakorlatilag bármi feltölthető, ami nem konkrétan illegális, ebbe a gyűjtőkategóriába például a legvadabb összeesküvés-elméletek és az oltásellenes nézetek terjesztése is beletartozik. Újabban a YouTube tett néhány lépést annak érdekében, hogy legalább a kimondottan veszélyes tartalmakat megpróbálja kissé elrejteni: nem tiltotta be a megosztásukat, de az ajánlott videók közül megpróbálja eltávolítani a különösen problémás elemeket, továbbá kikapcsolja az esetükben a reklámok megjelenítését.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Bloomberg most kellemetlen leleplező cikkel rukkolt elő: a cég húsznál is több, korábbi és jelenlegi dolgozója egybehangzóan állítja, hogy a YouTube vezetősége évekig

szándékosan nem tett semmit a problémás videók ügyében

Pedig az évek során rengeteg alkalmazott panaszkodott miattuk a vezetőségnek, egyesek nagyon konkrét tervekkel is előálltak a kiszűrésükre, azonban a videomegosztói vezetőiről folyamatosan lepattant minden sirám és javaslat.

Ennek nagyon egyszerű oka volt: minél hosszabb időre a képernyő elé kívánták szegezni a látogatókat. Az egyáltalán nem volt szempont, hogy ezt mivel sikerül elérni, csak ne legyen konkrétan illegális.

Pedig például az oltásellenesség közvetlenül és közvetve is életveszélyes: emberéleteket követelhet, rég eltűntnek hitt járványokat hívhat újból életre. Egy volt alkalmazott szerint Susan Wojcicki ügyvezető igazgatót különösen nem érdeklik az ártalmas tartalmakkal kapcsolatos aggályok, egyszerűen nem tartja a felelősségének vagy munkaköri kötelességének az efféle ügyekkel való foglalkozást. Pedig nem ártana, nyilvánvalóan az ő dolga lenne, hogy a nagy indulatokat és vitákat gerjesztő kérdésekben kitalálja a vállalat álláspontját.

Részben ezért visz haza minden évben annyi pénzt, amennyit egy átlagember az egész élete során sem keres.

Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy az ügyvédek a javaslatára a YouTube arra kérte az alkalmazottait, hogy tekintsenek el a problémás videókra való rákereséstől, és persze a bejelentésüktől.

Emögött az volt a ráció, hogy ha a videomegosztó pert vagy hatósági vizsgálatot kap miattuk a nyakába, akkor előadhatják az ügyvédek, hogy a YouTube-nál igazából nem is tudtak ezek létezéséről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!