Kártevővel retusálták a CT-felvételeket

2019.04.05. 10:07

Eltüntethetőek és hozzájuk adhatóak a rákos sejtek.

Aránylag ritkán esik szó a gyógyászatban használt eszközök biztonságáról, igazából csak a pacemakerek hackelhetőségéről lehetett hallani többször az elmúlt években. Sajnos vannak arra utaló jelek, hogy az egyéb gyógyászati eszközök gyártói sem foglalkoznak túlságosan sokat a szoftveres biztonsági kérdésekkel, ami bizalmas adatok kiszivárgásához, vagy akár a leletek meghamisításához is vezethet.

A kép csak illusztrációForrás: Photononstop/Eric Audras

Az utóbbi problémára próbálta most felhívni a figyelmet az izraeli Ben Gurion Egyetem biztonsági kutatóközpontja. A kutatók olyan kártevőt készítettek, amely képes a másodperc törtrésze alatt retusálni a CT- és MRI-felvételeket, méghozzá rendkívül meggyőzően, például

rákos sejteket tud letörölni vagy feltenni a felvételekre.

A kártevő hatékonyságának a teszteléséhez a kutatók tüdőkről készült felvételeket mutogattak a felkért radiológusoknak. A felvételek egy része hiteles, míg a másik része retusált volt.

A szakorvosok az esetek 99 százalékában valódinak diagnosztizálták a nem létező tüdőrákot, míg az esetek 94 százalékában elsiklottak a leretusált tüdőrák felett.

Akkor sem javult bizalomgerjesztő mértékben a helyzet, mikor a radiológusok megtudták, hogy a felvételek egy része retusálva lett a kártevővel; a második körben mutogatott képcsoport esetén 60 százalék volt a fals pozitív és 87 százalék a fals negatív diagnózisok aránya.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!