Leszámolhat egy netes bosszantással a Firefox

2019.04.04. 18:06

Blokkolhatja az értesítésküldési kérelmeket a böngésző.

Az elmúlt évtizedben óriási fejlődésen mentek keresztül a böngészők: funkcionális és tetszetős felületeket tudnak előállítani pár sornyi kódból, alkalmassá váltak valós idejű 3D-s grafika renderelésére, továbbá pluginek nélkül nézhetőek bennük videók, hallgathatóak zenék, vagy folytathatóak videocsevegések.

Forrás: AFP/Josep Lago

Persze akadnak olyan fejlesztések, amelyek papíron ugyan jól hangzanak, de a gyakorlatban egyáltalán nem válnak be. Ilyen az egyre több portálon feltűnő értesítésküldési lehetőség: ha leokézzák az ilyen kérelmeket a webhelyek látogatói, akkor a jövőben felugró értesítéseket kapnak a portáloktól.

A Mozilla jóvoltából most hivatalossá vált, amit eddig csak sejteni lehetett: a netezők oroszlánrésze nem kíván értesítéseket kapni a böngészőjén keresztül. Decemberben és januárban a Firefoxot használók a megjelenített értesítésküldési kérelmek kevesebb, mint 3 százalékát hagyták jóvá.

Emiatt a Mozilla illetékesei most azon dolgoznak, hogy valamilyen módon elejét vegyék a netezők értesítési kérelmekkel való bosszantásának.

Az első tesztelési kör már fut, április 29-ig a böngésző „Nightly" alfa verziója csak akkor hajlandó megjeleníteni a kérelmeket, ha a netezők rákattintottak a kérelmet küldeni próbáló weblapok felületére, vagy gépelni kezdtek a beviteli mezőikbe. Emellett április 15-től kezdve egy kis ikon is megjelenik majd a böngésző címsorában, hogy kérelmeket kíván küldeni az oldal.

Egyelőre nem világos, hogy a netezők spammelése ellen bevezetendő módszer mikor válhat elérhetővé a Firefox stabil kiadásában.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!