Leszámolhat egy netes bosszantással a Firefox

mozilla firefox
A man walks past a poster of Mozilla Firefox on February 27, 2013 at the Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, in Barcelona. The European Union warned member states on February 26 to free up the airwaves for new, super-fast fourth generation mobile networks and threatened legal action against those that deliberately block the process. AFP PHOTO/JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Blokkolhatja az értesítésküldési kérelmeket a böngésző.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben óriási fejlődésen mentek keresztül a böngészők: funkcionális és tetszetős felületeket tudnak előállítani pár sornyi kódból, alkalmassá váltak valós idejű 3D-s grafika renderelésére, továbbá pluginek nélkül nézhetőek bennük videók, hallgathatóak zenék, vagy folytathatóak videocsevegések.

Forrás: AFP/Josep Lago

Persze akadnak olyan fejlesztések, amelyek papíron ugyan jól hangzanak, de a gyakorlatban egyáltalán nem válnak be. Ilyen az egyre több portálon feltűnő értesítésküldési lehetőség: ha leokézzák az ilyen kérelmeket a webhelyek látogatói, akkor a jövőben felugró értesítéseket kapnak a portáloktól.

A Mozilla jóvoltából most hivatalossá vált, amit eddig csak sejteni lehetett: a netezők oroszlánrésze nem kíván értesítéseket kapni a böngészőjén keresztül. Decemberben és januárban a Firefoxot használók a megjelenített értesítésküldési kérelmek kevesebb, mint 3 százalékát hagyták jóvá.

Emiatt a Mozilla illetékesei most azon dolgoznak, hogy valamilyen módon elejét vegyék a netezők értesítési kérelmekkel való bosszantásának.

Az első tesztelési kör már fut, április 29-ig a böngésző „Nightly" alfa verziója csak akkor hajlandó megjeleníteni a kérelmeket, ha a netezők rákattintottak a kérelmet küldeni próbáló weblapok felületére, vagy gépelni kezdtek a beviteli mezőikbe. Emellett április 15-től kezdve egy kis ikon is megjelenik majd a böngésző címsorában, hogy kérelmeket kíván küldeni az oldal.

Egyelőre nem világos, hogy a netezők spammelése ellen bevezetendő módszer mikor válhat elérhetővé a Firefox stabil kiadásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!