256 milliós kárt okozott két kínai diák az Apple-nek

apple iphone okostelefon mobilozás smartphone
Vágólapra másolva!
Hamisított iPhone-okat cseréltettek ki igaziakra.
Vágólapra másolva!

Meghökkentő beszámolóval állt elő a The Oregonian, az amerikai hírportál szerint két kínai mérnökhallgató 2017 óta összesen 896 ezer dollárt, azaz 256 millió forint kárt okozott az Apple-nek. A csalásuk nem volt túl kifinomult: az Oregoni Egyetemen épp most végzett Yangyang Zhou több ezer hamisított iPhone-t csempészett Kínából az Egyesült Államokba, majd a Linn Benton Főiskolán tanuló társa online és személyesen garanciális kérelmeket nyújtott be a gyártónak azzal, hogy nem működnek a mobilok, cserélje ki azokat garanciában.

Forrás: Picjumbo.com / Pexels

Quan Jiang összesen 3069 darab kérelemmel fordult az Apple-höz, és 1493 alkalommal be is tudta cseréltetni a hamisított mobilokat a valódiakra. Ezután az igazi iPhone-okat Zhou visszacsempészte Kínába, egy helyi kontakt pedig értékesítette azokat. Végül a kontakt átadta a diákok részesedését az üzletből Zhou édesanyjának, aki átutalta a pénzt Zhou egyesült államokbeli bankszámlájára.

Az Apple már 2017 nyarán rájött a diákok csalására, két ügyvédi felszólítást is küldött Zhou bejelentett lakcímére, Jiangnak címezve. A diákok egyszerűen nem vettek tudomást a lebukásukról és a beazonosításukról:

ugyanúgy folytatták a csalást, mintha mi sem történt volna.

Állításuk szerint a diákok nem tudták, hogy a hazájukból behozott telefonok hamisítványok voltak. Zhout a papírmunkák meghamisítása miatt illegális exportálással, míg Jiangot hamisítványokkal való üzleteléssel és csalással vádolja az ügyész.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!