Idővel szinte mindenhol elérhetővé válhat a szupergyors internet.

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,5 millió olyan vezetékes elérést biztosít a Telekom hálózata, ahol legalább 30 Mbps sebességgel internetezhetnek az ügyfelek. Ebből egymillió elérés esetén már gigabites sebességet biztosító optikai hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére, akik itt akár a - lakossági piacon ma elérhető legnagyobb - 2 Gbps sebességű otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik.

Forrás: Shutterstock

Az összes szélessávú hozzáférést tekintve 2015-2018 között megduplázódott az optikai (FTTH) elérések aránya a Telekom hálózatán, mára csaknem minden negyedik elérést ezen a korszerű, időtálló technológián biztosít a szolgáltató. Az optikai hálózat nyújtotta előnyök nemcsak a városokban élők számára elérhetők, hanem több mint 300 olyan településen is, ahol a lakosok száma 5.000 fő alatti, sőt ennek közel a fele 1.000 lakos alatti kistelepülés. De nem csak az optikával lefedett területeken élők élvezhetik az egyre gyorsuló vezetékes net előnyét. A Telekom hálózatán ma minden második elérés legalább 100 Mbps sebességet kínál.

A jelentős hálózatfejlesztési beruházások lehetővé tették, hogy a Telekom tavaly megújítsa otthoni internet portfólióját. Kábeles és optikai lefedettség esetén a legkisebb csomag sebessége is már 150 Mbps. A Telekom kábelhálózatának jelentős részén elérhetővé tette az 500 Mbps sebességű csomagot.

Emellett felismerve a nagyobb feltöltési sávszélesség iránti igényt, az optikával lefedett területeken megjelent a Net XL 2000/1000 és Net L 1000/1000 díjcsomag, amelyekben elsőként jelenik meg az 1 Gbps-os feltöltési sebesség.

A Magyar Telekom saját erőforrásaira támaszkodva 2015 tavaszán gyorsította fel újgenerációs vezetékes hálózatfejlesztését, amellyel jelentősen javította a vidéki területek ellátottságát, az ott elérhető szolgáltatás minőségét. A korszerű infrastruktúra kiépítéséhez további lendületet adott, hogy a Szupergyors Internet Program keretében a Magyar Telekom a digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázatokon 12,1 milliárd Ft európai uniós és 0,5 milliárd Ft állami forrást nyert el, amihez még nagyságrendileg ugyanekkora mértékű saját forrást is biztosítania kellett a vállalatnak.

Összességében a Magyar Telekom öt év alatt (2014 és 2018 között) – frekvenciadíjak nélkül – közel 240 milliárd Ft-ot költött Magyarországon vezetékes- és mobilhálózatainak fejlesztésére.

A szolgáltató 2018-tól már csaknem kizárólag gigabit-képes hálózatokat épít. A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites hálózati képességet tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!