Ezeken a napokon a hackereknek nem kell elbújniuk

HCSC 2019
Vágólapra másolva!
Titkos társaság vagy magányos harcosok: a filmek és sorozatok világa általában így festi le a hackereket. Ám most lehetőség nyílik arra, hogy megmutassák, mit is tudnak valójában. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete versenyt szervez azoknak, akik jártasak az IT biztonság területén. Ez a Hungarian Cyber Security Challenge 2019.
Vágólapra másolva!

Hogyan képzel el az átlagos ember egy hackert? A filmekben általában egy sötét szobában ül egész nap monitorok között. A képernyőkön számok, betűk és különböző jelek villannak fel. Mi több: bizonyára valamilyen rossz céllal tör fel valamilyen rendszert. Ilyenkor azt látjuk, hogy a hackereket általában büntetik, csak a legritkább esetben jutalmazzák.

Ám a valóságban léteznek etikus hackerek is, akik jó célokra használják tudásukat.

Megbízást kapnak, hogy szoftverek, programok hibáira rámutassanak, segítsék kiküszöbölni azokat.
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete idén megmérettetést szervez Hungarian Cyber Security Challenge 2019 címmel. Hazánkban először vehetnek részt ilyen versenyen azok, akik úgy érzik, a kisujjukban van az IT biztonság. A részvételhez nem szükséges előképzettség, de nem árt, ha valaki jártas az informatikai biztonság területén. Ehhez hozzátartozik a magas fokú elméleti és gyakorlati tudás is.

Két fordulóban kell vizsgázni

De hogyan is néz ki egy ilyen verseny? Két fordulóban (elődöntő és döntő) mérhetik össze tudásukat azok, akik úgy gondolják, semmi nem foghat ki rajtuk az IT biztonság területén. A verseny alapjául egy nyílt internetről elérhető platform szolgál, melyet az Avato.com Innovative Learning Kft. fejleszt és üzemeltet. Itt egyéni, úgynevezett „capture the flag" (CTF) típusú feladatokkal kell megbirkózniuk a versenyzőknek. A feladat tehát: megtalálni a rést a pajzson.

HCSC 2019 Forrás: Origo


Az elődöntőben még mindenki otthoni környezetben tesztelheti tudását április 19 és április 21 között. Az elődöntő első 10 helyezettje jut a döntőbe, amelyet május 11-én rendeznek meg a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban. Itt már a személyes megjelenésre is szükség van.

Csillogás, kaszinók, Las Vegas

Mivel lehet jutalmazni egy hackert? A Nemzeti Kibervédelmi Intézet, mint szervező úgy gondolta, hogy további fejlődési lehetőségeket kínál, így a verseny első három helyezettje a nyeremény ajándékutalványon túl részvételi lehetőséget kap felső kategóriás nemzetközi és hazai szakmai konferenciákra. Akik megtalálják a rést a pajzson, eljuthatnak Las Vegas-ba, a Def Conra, a Londoni Black Hatre és a Hacktivityre, melyet Budapesten tartanak. De az se megy haza üres kézzel, aki bár döntőbe kerül, nem állhat a dobogóra.

Épülhet a hackerközösség

A szervezők célja nemcsak a legkiválóbbak kiválasztása, hanem egy szakmai közösség építése is. Aki nem jut el a döntőig, az is megismerheti versenytársait.
Azok az elődöntős versenyzők, akik nem vesznek részt a végső küzdelemben, meghívót kapnak a döntő záró szakaszára. Itt szakmai interaktív bemutatók, előadások, egy kivetített és szakmai kommentárral alátámasztott élő hacker szimuláció, valamint egy könnyűzenei koncert vár rájuk. Így az összes nevezett játékosnak lehetősége nyílik a kapcsolatépítésre, ismeretei bővítésére. Létrejöhet egy hazai közösség azoknak, akiknek szenvedélye az IT biztonság. A rendezvény zártkörű, a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Az óra ketyeg, ideje cselekedni

A Hungarian Cyber Security Challenge 2019-re eddig több mint 250 nevezés érkezett. Azok, akik szeretnék magukat kipróbálni az IT biztonság területén, regisztrálhatnak a Nemzeti Kibervédelmi Intézet oldalán március 9. este 8 óra és április 18. este 8 óra között. A versenyszabályzatról, a részletes adatvédelmi tájékoztatóról és a döntő programjáról szintén az intézet honlapján kaphatsz bővebb információt.