A részeg sofőröknél is veszélyesebbek a mobilozó autósok

Vágólapra másolva!
A kutatások szerint sokkal rosszabb, ha valaki vezetés közben mobilozik, mintha részeg.
Vágólapra másolva!

A Zendrive legfrissebb tanulmánya rengeteg autóvezetőtől gyűjtött adatokat dolgozott fel. A sofőrök több mint 160 milliárd mérföld utat tettek meg.

A szakértők pedig arra jutottak, hogy a mobilfüggő emberek sokkal veszélyesebbek, mint a részeg sofőrök.

Tavaly 6227 gyalogos halt meg azért, mert egy jármű sofőrjének figyelmét elterelte az okostelefonja. A Zendrive szerint a mobilfüggő sofőrök a vezetés idejének 28 százalékában nem is figyelik az utat. Az átlagemberhez képest ugyanakkor másfélszer többet közlekednek az utakon.

Forrás: Houston Chronicle

A megkérdezettek 90 százaléka állítólag jó sofőr, de 47 százalékuk hajlamos vezetés közben mobilozni. Ilyenkor a figyelmük rosszabb, mint a részegeké. A mobilozós vezetők ráadásul nagyobb eséllyel szenvednek balesetet, 9 százalékkal lassabban fékeznek, nem tartják be a követési távolságot, és 19 százalékkal lassabban veszik fel a forgalom tempóját fékezés után.

A részegek állítólag éjfél és hajnali 3 óra között közlekednek leginkább, a mobilfüggők 7 és 18 óra között. Vagyis ilyen szempontból is nagyobb fenyegetést jelentenek a többi emberre.

A szakértők azt javasoljál, mindenki használja a vezetéshez tervezett ne zavarj módot, ami blokkolja a ne sürgős üzeneteket és hívásokat, kivéve, ha Bluetooth-on keresztül csatlakozik az eszköz az autó kihangosítójához.