Belehallgathat a beszélgetésekbe az Amazon

amazon echo alexa okoshangszóró hangasszisztens
Amazon Echo
Vágólapra másolva!
Több ezer alkalmazottja foglalkozik az alexás csevegések átírásával.
Vágólapra másolva!

Magyarázkodásra kényszerült az Amazon, miután a Bloomberg kiderítette, hogy az Amazon Alexa hangasszisztenssel folytatott beszélgetések közel sem annyira privátak, mint azt a felhasználók gondolják. A kiadvány szerint az Amazon több ezer olyan amerikai, costa ricai, indiai és román munkavállalót foglalkoztat, akik belehallgatnak az Alexa által problémásnak jelölt beszélgetésekbe, és leírják az Alexa gépi tanulást használó rendszerének, hogy mit mondtak bennük a felhasználók.

Amazon Echo okoshangszóró, Alexa hangasszisztenssel Forrás: Amazon

Ennek nem kémkedés a célja, hanem a szolgáltatás minőségének a javítása, részben így tanulnak az Alexa algoritmusai. Az Amazon szerint a magánszféra védelme érdekében a beszélgetésekbe belehallgatók nem tudják beazonosítani a készülékek tulajdonosait, nem áll ehhez elégséges mennyiségű információ a rendelkezésükre.

A cég szerint az összes csevegés csak nagyon kicsi százalékába hallgatnak bele a dolgozói.

A Bloomberg egyik informátora azt állítja, hogy ő kilenc órás műszakokban hallgatja a felvételeket, egy műszak alatt általában ezernél is több felvételt dolgoz fel. Az ilyen munkát végzők kommunikálni is képesek egymással, például segítséget kérhetnek, ha ők sem értik, hogy mit mondott a felvételen a beszélő.

A források szerint a belső felületeken akár lelki segítséget is kérhetnek a dolgozók, néha ugyanis előfordul, hogy bűntényeket rögzítenek az okoshangszórók.

Erre sokkoló példát is hozott az egyik forrás: hallott egy olyan esetről, mikor jó eséllyel valakit megerőszakoltak egy okoshangszóró közelében. A felvételt megkapott dolgozó megkérdezte a főnökét, hogy mit tegyen, mire azt a választ kapta, hogy

semmit, az Amazonnak nem dolga közbeavatkozni az ilyen esetekben.

Csak remélhetjük, hogy ha tényleg nemi erőszak történt, akkor az áldozat tudott a felvétel létezéséről, és fel tudta használni bizonyítékként. Egyébként az ilyen esetekben felmerülhet büntetőjogi felelősség az Amazon részéről, nem lepődnénk meg, amennyiben a mostani médiabeszámolók a hatóságok és a politikusok figyelmét is felkeltenék.

További érdekesség, hogy nem csak az Amazon hallgatózik bele az automatizált módon problémásnak ítélt beszélgetésekbe, az Apple Siri és a Google Asszisztens fejlesztői is használnak emberi segítőket a rendszereik tanítására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!