Ki kell kapcsolni a lopásvédelmet az újrahasznosításra való leadásuk előtt.

Az értéktelennek ítélt mobilok nem szabad kidobni a kukába, helyette meg kell próbálkozni az elajándékozásukkal, ha pedig ez nem megy, akkor le kell adni azokat egy elektronikai eszközök feldolgozásával foglalkozó cégnek vagy gyűjtőhelyen. Az egyesült államokbeli The Wireless Alliance emellett most arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljesen működőképes és használható készülékek esetében a leadás előtt deaktiválni kell az esetleges lopásvédelmi rendszereket.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Emögött az a ráció, hogy a még használható készülékek jó esetben egy kis tisztogatás és felújítás után új tulajdonosokhoz kerülhetnek, ami nem csak a leghasznosabb, de a legzöldebb módja az újrahasznosításuknak. Viszont ha aktív bennük a lopásvédelem, akkor a feldolgozó cégek nem tudnak mást tenni, minthogy szétszedik a készülékeket, kimentik belőlük a pótalkatrészként használható elemeket, a maradékot pedig kénytelenek megsemmisíteni.

Ez egyre nagyobb baj a modern mobilok esetében, hiszen a nagyfokú integráltságuk miatt egyre kevesebb dolgot lehetséges, vagy éri meg kimenteni belőlük.

A The Wireless Alliance szerint az Egyesült Államokban az elmúlt három évben minden negyedik, összesen 66 ezer teljesen használható Apple iPhone-t kellett szétbombázni, mert az előző tulajdonosaik elfelejtették kikapcsolni bennük az Aktiválási zár funkciót.

A probléma nem csak az iPhone-okat érinti, az androidos mobilok leadása előtt is meg kell győződni arról, hogy a következő tulajnak nem mutat fityiszt valamiféle lopásvédelmi szolgáltatás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!