Brutális laptopot rakott össze az Alienware

2019.04.18. 18:09

Hordozható, kegyetlen erő: Odaver az Alienware laptopja!

A technológiai szektorban nem számít ritkaságnak, ha egy-egy nagy vállalat saját almárkát hoz létre azon termékek számára, amelyek eltérnek a fő brand stílusától. Jó példa erre az ASUS-féle ROG (Republic Of Gamers) vagy az Acerhez köthető Predator, de említhetnénk a VAIO-t, amely a Sony nevéhez fűzödőtt korábban, vagy a Honort, amely a Huawei gyermeke. Közéjük tartozik a hazánkban kicsit ismeretlen Alienware is, amelynek anyacége a Dell. A hatalmas IT-konglomerátum kifejezetten a játékosokat megcélzó termékei számára teremtette meg a semmiből az Alienware márkát, amely név alatt asztali PC-ket, videokártyákat, játékkonzolokat, különféle kiegészítőket és notebookokat forgalmaznak.

Gyönyörű ez a szín...Forrás: Origo

A cég, ahogy illik, folyamatosan frissíti a portfólióját, és a közelmúltban bemutatták eddigi talán legmenőbb hordozható számítógépüket, az m15 típusjelzésű notebookot, amely a TechBázis főhadiszállásán is tett egy rövid látogatást.

Gamer, de vékony

Az úgynevezett gamer, azaz játékosok igényeihez fejlesztett notebookok jellemzően kiemelkedő teljesítményűek, ám igen vaskosak. Ez persze érthető, hiszen a bika hardvernek és a hűtésnek kell a hely, de a mérnökök úgy látszik rábukkanhattak valamire, mert az Alienware m15 esetében sikerült a hatalmas erőt vékony készülékházba szorítaniuk.

A masina ugyanis mindössze 2,1 centiméter vastag, a súlya pedig 2,16 kilogramm.

Ez pedig azt jelenti, hogy bár azért nem egy ultrabookról van szó, de azért viszonylag kényelmesen hordozható.

A világ egyik legvékonyabb nagy teljesítményű notebookjaForrás: Origo

Az m15 az Alienware első keskeny kávás notebookja, de volt értelme az ez irányú fejlesztéseknek, hiszen a fél centiméterre fogyasztott oldalsó keret tényleg nagyon futurisztikussá teszi a készülék megjelenését, amit fokoz a klaviatúra RGB LED, azaz színes háttérvilágítása. Megfigyelhető, hogy az általánosan alkalmazott derékszögeket itt megpróbálták kerülni, aminek köszönhetően meglehetősen egyedi lett a termék külseje, ami egy ilyen egyébként is különleges gépnek meglehetősen jól áll. A ki- és bemenetekkel ezúttal sem spóroltak, így egyszerűen rádugható bármilyen monitor, tv, projektor, külső hangeszköz, vezérlő periféria vagy külső adattároló.

A billentyűzet RGB LED háttérvilágítást kapottForrás: Origo

A billentyűzet szigetes kialakítású, a gombok mérete és a nyomásút megfelelő, ezáltal a gépelés kényelmes, és attól sem kell tartani, hogy egy véletlen érintést leütésnek érzékel a készülék, azért pedig dicséret jár, hogy a numerikus szekciónak is szorítottak helyet. Az egérpad kellően nagy, az érzékenysége változtatható, viszont a különálló gombokat hiányoltuk róla, de ezt azért túl lehet élni,
Az ilyen nagy teljesítményű eszközöknél mindig gondot okoz a túlzott melegedés, amin speciális hűtési megoldásokkal próbálnak úrrá lenni. Itt egy saját tervezésű komplex rendszert (CRYO-TECH V2.0) vetettek be, amely tartalmaz ventilátorokat, hőelvezető csöveket, hűtőbordákat, és számos szellőző nyílást, de hidegen tartani a masinát még így sem sikerült. A melegedés ugyanis kézzel fogható, azaz szó szerint érzékelhető, így ölbe venni nem a legjobb ezt a hordozható számítógépet, ráadásul a hűtés meglehetősen zajos. Ugyanilyen kritikus pontnak számít az energiaellátás, ezt viszont jól megoldották, hiszen a 60 Wh-s telep 50 százalékos fényerővel használattól függően 8-11 órás üzemidőt szavatol.

Amit persze komolyabb játék közben érdemes teljesen elfelejteni, mert ilyenkor a gyári értékek töredéke az érvényes.

Kijelző

A 15,6 hüvelykes IPS LED LCD kijelző a Full HD felbontás megjelenítésére képes, ami ma meglehetősen átlagosnak számít, viszont a maximum 144 Hz-es képfrissítési frekvencia már egyáltalán nem! És ez az, ami a játékosok számára különösen vonzóvá teheti ezt az eszközt, hiszen ezáltal folyamatosabb a megjelenítés, gyorsabban lehet reagálni az egyes eseményekre, ami akár a győzelmet is jelentheti bizonyos szituációkban. A mozgásmegjelenítés tökéletes, semmilyen anomáliát, szaggatást, vibrálást vagy utánhúzást nem tapasztaltunk.
A maximális fényerő 350 nit, a kontrasztarány az átlagosnál egy fokkal jobb, 1344:1 értéket mértünk ugyanis. A betekintési szög közepesen jó, ugyanis oldalról nézve a kijelzőt, 155-160 fok környékéről már észlelhető a színek enyhe torzulása, fakulása, tehát pont ugyanaz a helyzet, mint majdnem minden ilyen képalkotási technológiát használó eszköz esetében. A színek szépek, valósághűek (persze, a paraméterek módosításával el lehet rontani mindent), természetesek, de az is igaz, hogy mivel nem OLED képernyőről van szó, ezért a tökéletes feketét el lehet felejteni.

Erősnek erős

A gép többféle konfigurációban is elérhető, nálunk egy

hatmagos, 2,2 Ghz-es, Intel Core i7-8750H processzorral, 32 GB RAM-mal (!!), integrált Intel UHD Graphics 630 és egy dedikált NVIDIA GeForce RTX 2070 videokártyával 

ellátott darab járt, amely nagyon komoly erőt produkált. Megizzasztani nyilván meg tudtuk, főleg a szintetikus tesztekkel, de azért az is igaz, hogy ez a notebook jelenleg mindenre jó. Játékra, professzionális 3D grafikus szoftverek, videóvágó, képszerkesztő vagy tervező alkalmazások futtatására egyaránt remekül alkalmas, és a nagy felbontású videók, filmek lejátszása sem okoz neki problémát.

A háttértár mérete pedig elképesztő, hiszen található benne egy 1 terabyte tárolókapacitású hibrid merevlemez, valamint egy 1 terabyte-os, rendkívül gyors SSD is.

A termék rendelkezik beépített webkamerával, amely kevés fénynél is használható, és bár az biztos, hogy nem ezzel fogják forgatni az Avatar következő részét, de telefonkonferenciák, videóhívások lebonyolítására tökéletesen megteszi. A beépített hangrendszere nem valami nagy durranás, hiszen a legtöbb notebookhoz hasonlóan meglehetősen steril, vékony és műanyag hatású a megszólalás. Filmezéshez és játékhoz még ez is elég, de zenehallgatásra már nem erőltetnénk a dolgot.

Nézegessen további fotókat az Alienware m15-ről a képre kattintva!Forrás: Origo

Muszáj még megemlíteni az integrált Killer E2500 típusú gigabites Ethernet-vezérlőt, amely nagy átviteli sebességre képes, és garantálja a lag és akadozás nélküli, alacsony késleltetésű játékélményt. Az opcionálisan beszerezhető Killer 1550 segítségével még magasabb, akár 1,73 Gbit/s maximális adatátviteli sebesség érhető el, a Killer DoubleShot Pro funkció pedig prioritást ad az internetes forgalomnak és az adatfolyamoknak.

Nem csak játékra!

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az Alienware m15 egy gamernek nevezett, de valójában egy kifejezetten sokoldalú eszköz, amely nemcsak játékra, hanem komoly munkavégzésre is használható, ráadásul még valószínűleg éveken át megőrzi szavatosságát. Nem csoda, hogy a termék a világ legjelentősebb technológiai szakkiállításán, a CES-en év elején innovációs nagydíjat kapott. Ha valaki egy erős, de mégis könnyen hordozható laptopot keres, annak érdemes mindenképpen számításba vennie az Alienware m15 notebookot is, csalódást biztos nem fog okozni.

Ja és az sem árt, ha van a dologra kicsit több, mint egy milliója, a gép javasolt fogyasztói ára ugyanis 3415 EUR.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!