Véletlenül ellopott másfél millió kontaktlistát a Facebook

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg smiles during his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018. (Photo by GERARD JULIEN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A mobilos böngészőn át regisztráltak egy része érintett az incidensben.
Vágólapra másolva!

Lassan nem képes adatvédelmi botrány nélkül kihúzni egy teljes hónapot a Facebook. Április elején egy biztonsági kutató felhívta a figyelmet arra, hogy a mobilos böngészőkből regisztrálók egy részétől a Facebook elkéri a megadott levelezőfiókjuk jelszavát, mivel így egyszerűbben meg tudják erősíteni a regisztrációjukat. Ez adatvédelmi szempontból önmagában is egy borzalmas praktika, de a java még csak ezután jön: aki megadta a jelszavát, annak a Facebook jóváhagyás és tájékoztatás nélkül ellopta az e-mailes kontaktlistáját.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Gerard Julien

A kibontakozó botrány hatására a Facebook kénytelen volt végre megszólalni az ügyben: állítása szerint nem állt szándékában titokban lemásolni a kontaktlistákat, az egész valamiféle hiba miatt történt, amit mostanra javított.

Felettébb cudar egy elütés lehetett a programkódban az, ami képes volt véletlenül továbbítani a felhasználók webmailes kontaktlistáit a Facebook szervereire.

A Facebook szerint olyan másfél millió, 2016 májusa óta regisztrált felhasználót érint az adatszivárgás, őket értesíti majd, továbbá törli az adatokat a szervereiről. Bevallása szerint a közösségi hálózat nem osztotta meg senkivel a kezéhez ragadt adatokat, de azt nem cáfolta vagy erősítette meg, hogy felhasználta-e valamire a kontaktlistákat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!