Szexi notebookkal tarolna a Huawei

HUawei Matebook 13
Könnyed, igényes, szép kialakítás.
Vágólapra másolva!
A Huawei Magyarországon elsősorban a telefonjairól ismert, pedig a kínai vállalat a notebookpiacon is gőzerővel nyomul. A cég a közelmúltban végre hazánkban is elkezdte hivatalosan forgalmazni a hordozható számítógépeit, többek között a MateBook 13 fantázianevű modellt.
Vágólapra másolva!

Igazán hordozható

Az első pillantásra látszik, hogy a MateBook 13 egy ízig-vérig mobilis termék, hiszen mindössze másfél centiméter vastag, és a súlya csupán 1,28 kg. Tehát viszonylag kényelmesen befér egy kisebb táskába is, és komfortosan használható utazás közben is akár. Azzal a jelek szerint a Huawei háza táján is tisztában vannak, hogy az ide-oda mozgatott notebookra több veszély leselkedik, mint arra, amelyik állandóan egy irodában vagy egy lakásban pihen. Emiatt látták el a képernyőt Gorilla Glass üveggel, amely megvédi a fizikai behatásoktól, nedvességtől és a portól.

A TechBázisnál nagyon szerettük! Forrás: Origo

A kijelző oldalsó kávái csak fél centiméter vastagok, ráadásul egy síkban vannak magával a képernyővel, ami irtóztatóan jól néz ki. A fém készülékházon alkalmazott grafitszürke-fekete színezés kifejezetten elegáns, komoly külsőt kölcsönöz a terméknek. Nem hivalkodó, nem figyelemfelkeltő, nincsenek csiricsáré dizájnelemek, extra díszítések, de ezek nem is hiányoznak. Mindössze két darab USB-C Thunderbolt csatlakozó található rajta, de egy külső adapter révén HDMI- vagy VGA-kábel, esetleg hagyományos USB stick is rádugható.

A klaviatúra pöpec Forrás: Origo

A beépített klaviatúra szigetes kialakítású, ennek köszönhetően attól nem kell tartani, hogy a gombok közé szennyeződés fúrhatná be magát, ami később a gép működését is veszélyeztethetné. A gombok nyomásútja rövid, 2 milliméter, de még bőven az elfogadható határon belül marad, a háttérvilágításnak köszönhetően sötétben is láthatóak, méretük kellően nagy, így a gépelés mindig kényelmes. Az egérpad szokatlanul nagy, ami persze nem baj, viszont a különálló gombokat hiányoltuk róla. Egyébként nagyon úgy néz ki, hogy ez már csak minket zavar, hiszen nem nagyon láttunk mostanában olyan új laptopot, amelynél ezeket ne spórolták volna le. Meglepően nagy kapacitású, 40 Wh akkumulátor került bele, amely 50 százalékos fényerő mellett akár 14-15 órát is elérhető üzemidőt szavatol. Ez igen! Használat közben igen enyhe melegedést tapasztaltunk csak, aminek mértéke egyáltalán nem zavaró.

Kijelző és hang

A kijelzője már-már kifogástalan! A 16:10-es képarányú, 13 inches képernyő felbontása 2160 x 1440 képpont, ami szokatlanul nagy részletességet jelent ilyen méretben a hordozható gépek szegmensében. Ennek megfelelően a pixelsűrűség az átlagosnál jóval jobb (ugyanannyi helyen több képpont van), a vonalak, görbék és átmenetek tűélesek és tiszták. A betekintési szög egész jó, hiszen csak lehetetlenül kiszorított szögből nézve a képernyőt kezdenek fakulni-torzulni az egyes tónusok, de invertálódástól még ilyenkor sem kell tartani.

Az ujjlenyomat-olvasó sem hiányzik róla Forrás: Origo

A színek megfelelő beállítások mellett szépek, természetesek, pontosak, és a legtöbb IPS kijelzőhöz képest ragyogóbbak, élénkebbek. Ennek hátterében az is állhat, hogy a megjelenítőről hiányzik az úgynevezett „anti-glare” réteg, azaz tükröződik, csillog látványosan, ami azért olykor meglehetősen zavaró lehet. A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, semmilyen anomáliát, akadozást, zajosodást, váratlan pixelesedést nem tapasztaltunk. A háttérvilágítás eloszlása megfelelően homogén, így zavaró felhők-foltok nem tűnnek fel a képernyőn.
A beépített hangrendszer elég gyászos teljesítményt nyújt, de ez ebben az ultravékony, ultra hordozható kategóriában nem igazán meglepő. A hangerő mondjuk elégséges, viszont a tisztasággal, a pontossággal és a finom részletek visszaadásával sajnos már akadnak problémák. A mély hangok nem erősségei, konkrétan ezek alig hallhatóak, a magasak pedig sokszor zavaróan túlvezéreltek, így a hangminőség nagyon távol van a tökéletestől.

Mire használható?

A Huawei MateBook 13 nem egy erőgép, hiszen a 8 GB RAM, a 4 magos Intel i5-8265U proci és az integrált Intel UHD 620 videokártya még a notebookszegmensben is csak a középszintet képviseli hardverszinten. Ez pedig azt jelenti, hogy a csúcsjátékok csúcsgrafikán történő futtatását el lehet felejteni, éppúgy, mint a 4K 144 Hz tartalmakat, a komolyabb effekteket, és több videojelet tartalmazó online streamelést, vagy a nagy felbontású hosszú videók szerkesztését, komolyabb számítási kapacitást igénylő mérnöki alkalmazások, esetleg 3D-szoftverek használatát.

Egy igazi mobil masina! Forrás: Origo

Ezt a gépet nem erre, hanem sokkal inkább általános, hétköznapi használatra találták ki. Tehát villámsebes böngészésre, levelezésre, képszerkesztésre, dokumentumok összerakására, weboldalak összekalapálásra, táblázatkezelésre, közepes grafikájú játékok vagy közösségi alkalmazások futtatására. Mindezt úgy, hogy emellett tökéletesen mobilis és kényelmesen hordozható maradjon, ne foglaljon helyet, el lehessen vinni egy utazásra, nyaralásra. Minderre viszont a Huawei MateBook 13 a tapasztalataink szerint tökéletesen alkalmas.

Könnyed, igényes, szép kialakítás Forrás: Origo

Bár Samsung SSD háttértárolójának 256 GB-os kapacitását egy kicsit kevésnek éreztük, de ezt leszámítva különösebb hibát nem találtunk e hordozható számítógépben. A kivitel, a dizájn egyszerűen elsőrangú, a kezelhetőség remek, a képminősége pedig egyszerűen szuper. Viszont mindennek ára is van sajnos, a termékért ugyanis 320 000 forintot kérnek el, ami a tudásához képest rendben van, de ettől függetlenül azért olcsónak még nem mondanánk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!