Ősszel hirdethetik ki az 5G frekvenciák nyerteseit

adótorony ÉPÍTMÉNY tesztpálya
Zalaegerszeg, 2018. december 7. Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. A 250 hektáros területen épülő tesztpálya az önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas lesz. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) négy sávban értékesíti a frekvenciákat 15+5 éves hasznosításra.
Vágólapra másolva!

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: a 700 megahertzes (MHz) sávban kétszer 25, a 2100-asban kétszer 15, a 2600-asban 15, a 3600-asban pedig 310 MHz-nyi sávszélességet nyerhetnek el a pályázók tizenöt plusz öt éves hasznosításra. Karas Monika kijelentette, a hatóságnak nincsen elvárása azzal kapcsolatban, hány cég osztozzon a frekvenciákon.
Beszélt arról is, hogy az 5G-hálózatok zalaegerszegi tesztüzeme során az NMHH munkatársai is végeztek méréseket, a sávtisztaságot, a zavarmentességet és az elektromágneses sugárzást vizsgálták. Utóbbi kapcsán jelezte, hogy az elhanyagolható mértékű és nagyságrendekkel az egészségügyi határértékek alatt marad.

A Digitális televíziózás is változhat

Aranyosné Börcs Janka főigazgató elmondta: a 700 MHz-es csomag csak jövő szeptembertől használható majd, mert azon addig a digitális földfelszíni (DVB-T) televíziós hálózatok működnek, amelyeknek jövőre lejáró jogosultságát szintén idén pályáztatják.
Ezek azok a hálózatok, melyek jelenleg Magyarországon a díjmentesen nézhető tévéadásokat biztosítják, így természetesen

a pályázás feltétele, hogy a jelenleg 12 ingyenes televíziós csatornát és négy közszolgálati rádiót változatlanul érjék el a felhasználók két hálózaton,

ugyanakkor a jelenleg 47 adó műsorát továbbító három fizetős multiplexet a jobb adásminőséget biztosító második generációs, DVB-T2 technológiára állítják át.

Természetesen az egyáltalán nincs kizárva, hogy a DVB-T hálózatot most működtető Antenna Hungaria mellett más pályázó is versenybe szálljon a lehetőségért, az indulás előtt pedig elegendő idő áll majd rendelkezésre akár egy új műsorszóró hálózat kiépítésére is.
Az új pályázót már nem fogják kötelezni, hogy szerződjön az országos kereskedelmi televíziós csatornák szolgáltatóival, ennek helyébe a felek megállapodása lép majd.
Az április végi beadási határidőt követően nyár végén, ősz elején születhet meg a 12 éves jogosultságot odaítélő pályázat eredménye.
A pályázati követelmények között műszaki paramétereket említett, és a lakosság 98 százalékának elérését, hozzátéve, a jelentkezőknek legalább 500 millió forintos egyszeri díjat és éves árbevételük legalább három százalékénak megfizetését kell vállalniuk a frekvenciadíjon felül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!