Egy lájkért 1 dollárt fizet Bill és Melinda Gates alapítványa

Bill Gates a Microsoft alapítója, egy New York-i konferencián
Vágólapra másolva!
Évi 1,5 millió gyermek hal meg olyan betegségekben, amelyek legyőzésére már van biztonságos oltóanyag, az alapítvány akciója pedig most az UNICEF-et támogatja, hogy minden gyermek megkaphassa a szükséges életmentő vakcinákat.
Vágólapra másolva!

Az UNICEF az Immunizációs Világhéten (április 24-30) indítja el legújabb globális kampányát, hogy felhívja a figyelmet a létfontosságú védőoltások előnyeire. A gyermekjogi szervezet a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Gavi, the Vaccine Alliance nevű szervezettel együtt április 24-30. között a közösségi média erejét felhasználva népszerűsíti az életmentő és biztonságos védőoltásokat. Idén a Bill & Melinda Gates Alapítvány

minden #VaccinesWork hashtaggel ellátott posztra érkezett lájk vagy megosztás után 1 dollárt, összesen 1 millió dollárt adományoz az UNICEF javára, hogy minden gyermek megkaphassa a szükséges életmentő vakcinákat.

Bill Gates a Microsoft és a Bill & Melinda Gates Alapítvány alapítója, egy New York-i konferencián Forrás: AFP/Mehdi Taamallah

A védőoltások évente akár 3 millió életet is megmenthetnek. A gyermekeket megvédhetik az olyan súlyosan fertőző vagy halálos betegségektől, mint a kanyaró, tüdőgyulladás, kolera és diftéria. A vakcináknak köszönhetően 2000 és 2017 között csökkent a kanyaró miatti halálozások száma, a járványos gyermekbénulás pedig hamarosan teljesen eltűnhet. Az oltások a betegségekkel szembeni védelem legkifizetődőbb eszközei – a gyermekek immunizálására fordított egyetlen dollárral 44 dollárt takaríthatnak meg azzal, hogy megelőzik a későbbi költséges kezeléseket.

Becslések szerint 2017-ben 1 500 000 gyermek halt meg olyan betegségekben, melyek megfelelő vakcinákkal elkerülhetőek lettek volna.

A halálesetek oka gyakran a védőoltások hiánya, de egyes országokban az oltásellenesség vagy bizalmatlanság miatt a családok csak későn vagy egyáltalán nem engedték beoltani gyermeküket. Az online felületeken és közösségi média oldalakon terjedő információk világszerte kiemelt tényezői a védőoltásokkal kapcsolatos bizonytalanságnak.

Éppen ezért áll az UNICEF kampányának központjában az egyperces „Veszélyek" című animációs film, ami azt üzeni, hogy a szülők nem védhetik meg a gyermekeiket minden rájuk leselkedő veszedelemtől, de a védőoltásokkal megelőzhetnek néhányat ezek közül. Az UNICEF szakértői emellett számos kérdésre választ adnak az immunizációval kapcsolatban. Kiderül, hogyan működnek a hatóanyagok, hogyan tesztelik őket, miért fontos a gyermekek, különösen az újszülöttek számára a védelem, illetve milyen kockázatokkal járhat, ha nem kapják meg időben a szükséges oltóanyagokat.

Sao Paulo, 2018. január 11. Sárgaláz ellen oltanak be egy kislányt Sao Paulóban 2018. január 10-én. Az előző napokban a brazíliai nagyvárosban néhány halálesetet okozott a betegség. (MTI/EPA/Fernando Bizerra Jr.) Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr.

A kampány az „Együtt védelmet nyújthatunk: a védőoltások hatásosak" jelmondat keretében szervezett globális, egyhetes ünnepség része, amely tisztelgés a Védőoltások Hősei, a szülők és az egészségügyi dolgozók előtt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!