Hazudhat a mobilhálózatról az Android

at&t sprint 4g lte 5ge per bíróság
Egyes városokban 4G helyett már 5Ge jelzést mutatnak az AT&T mobiljai, pedig továbbra is csak 4G LTE Advanced hálózatra csatlakoznak
Vágólapra másolva!
Bekerült a rendszer forrástárolójába az AT&T-féle 5GE ikon.
Vágólapra másolva!

Bicskanyitogató bűvészmutatvánnyal álltak elő az év elején az egyesült államokbeli AT&T mobilszolgáltató sajtósai, szoftverfrissítéseken elkezdték lecserélgetni az előfizetőek mobiljai által megjelenített 4G ikont egy 5GE feliratú ikonra. Amelyik fogyasztó utánanéz a jelzés jelentésének, az gyorsan rájön, hogy a mobilja továbbra is negyedik generációs mobilhálózatra csatlakozik.

Egyes városokban 4G helyett már 5Ge jelzést mutatnak az AT&T mobiljai, pedig továbbra is csak 4G LTE Advanced hálózatra csatlakoznak Forrás: AT&T

Sajnos joggal feltételezhető, hogy a többség ezt nem teszi meg. Az „5G Evolution" mobilhálózatot az AT&T marketingesei találták ki nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megtévesszék a fogyasztókat: elterjesszék a laikusok körében, hogy náluk bizony már 5G-s mobilhálózatra csatlakoznak a mobilok.

Erre még akkor sem lennének képesek a telefonjaik, ha lenne a közelükben 5G-hálózat: jelenleg csak Dél-Koreában lehet olyan telefont vásárolni, ami egyáltalán rendelkezik az ehhez szükséges modemmel.

Február elején a rivális Sprint mobilszolgáltató pert indított emiatt az AT&T ellen, azonban a napokban csendben visszavonta azt, a felek tárgyalótermen kívül egyezségre jutottak az ügyben. A megegyezés részletei nem ismertek, csupán annyi biztos, hogy AT&T továbbra is használhatja az 5GE jelzést, a Sprintnek pedig mostantól ezzel az égvilágon semmi baja sem lesz.

Nem nyilvános, hogy mit kapott a békéért cserébe a Sprint, de a cinikusok nagy mennyiségű nokiás dobozt sejtenek a háttérben.

A mobilhálózat típusáról való hazudozás elszomorító és bosszantó, de most ennél is botrányosabb fejlemény történt az ügyben: az 5GE ikon bekerült a Google Android forráskódját és grafikus elemeit tartalmazó tárolóba, azaz gyakorlatilag

magába az Androidba.

Jelenleg nem világos, hogy ennek van-e bármiféle gyakorlati jelentősége, talán csak a mobilgyártó partnereinek a dolgát könnyíti majd meg, hiszen így nem kell külön betenniük a megtévesztő jelzést az AT&T-nek szánt telefonjaik szoftverébe.

Némi szerencsével más szolgáltató nem kap majd kedvet a megtévesztő ikon használatára, már csak azért sem, mert a világ jókora részén azért hajlandóak valamelyest funkcionálni a fogyasztóvédelmek és a versenyhatóságok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!