Nőtt a Windows 10 helyigénye

windows 10 microsoft surface tablet mobil lumia laptop
South Korean promotional models present Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A néhány éve olcsó tabletet vagy laptopot vásároltak lehetnek bajban.
Vágólapra másolva!

Egészen eddig a Windows 10 hivatalosan csak 16 GB (32 bit) vagy 20 GB (64 bit) kapacitású belső háttértárat követelt meg, ezen pedig már 2015-ben is sokan elcsodálkoztak. A nagyon alacsony limit mögött a hardvergyártók nyomása állt, hiszen szerettek volna minél olcsóbb SSD vagy eMMC háttértárral szerelt tableteket és notebookokat piacra dobni. Ne feledjük, hogy egészen a közelmúltig nem voltak olcsók ezek a memórialapkák.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A csupán 16 GB háttértárral ellátott eszközöket vásárlóknak már eddig is meggyűlhetett a bajuk a minimális mennyiségű háttértárral, hiszen alig tudtak bármit telepíteni vagy felmásolni a kütyüikre, ráadásul a kevéske szabad hely a Windows általános működési sebességére is kihathatott.

Még a nagyobb frissítések telepítése is akadályba ütközhetett a helyhiány miatt.

A Microsoft most végre úgy döntött, hogy ideje kezdeni valamit a problémával, de nem tette túlságosan magasra a lécet: a május végén érkező Windows 10 May 2019 Update már minimum és univerzálisan 32 GB háttértárat követel meg, így a kevesebbel szerelt tabletekre és notebookra nem lesz telepíthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!