Hamarosan tényleg megindul az 5G Magyarországon

adótorony ÉPÍTMÉNY tesztpálya
Zalaegerszeg, 2018. december 7. Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. A 250 hektáros területen épülő tesztpálya az önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas lesz. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Mint ahogy azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019 őszén tervezi értékesíteni az 5G bevezetéséhez szükséges frekvenciasávokat. Az viszont egy érdekes tény, hogy a Vodafone már rendelkezik saját, kereskedelmi szolgáltatásra is használható blokkal. Egy sikeres demón már túl is van a vállalat, amely így nem csupán az 5G hazai úttörőjeként, hanem hamarosan a piac második konvergens szolgáltatójaként is megjelenik majd a UPC felvásárlásával.
Vágólapra másolva!

Miért jó az 5G?

Az 5G valamelyest javulást hozhat a hangminőségben és a sebességben a mindennapi felhasználás során (a hamarosan érkező 5G-s készülékekkel rendelkezők számára), azonban ennek hatásai elenyészőek lesznek, és a szolgáltatásnak nem is ez az elsődleges célja. Sokkal inkább az olyan jellegű technológiák, beruházások ösztönzése, amelyekkel tovább fejleszthető az ipar, megvalósíthatók lesznek az okosvárosokhoz kapcsolódó koncepciók, a való életben is utakra kerülhetnek az önvezető autók, és egy sor olyan szolgáltatás indulhat el, ami megkönnyíti a mindennapokat az ipari szereplők és a végfelhasználók számára egyaránt.

Egy sikeres demó már lezajlott

A 2018-as Internet Hungary konferencián a Vodafone Magyarország hazánkban elsőként közvetített 5G teszthálózaton keresztül élő online videós tartalmat, a sikeres demo pedig egy fontos lépés volt abba a jövőbe, ahol az egymással is kommunikáló önvezető autók által javul a közlekedésbiztonság, a diagnosztikai eljárások pedig már a mentőben is elvégezhetők lesznek, hogy a pácienseket a kórházba érkezve felkészültebben fogadhassák az orvosok.

Ez az ultra alacsony késleltetésnek köszönhető, ami az 5G hálózat egyik legfontosabb jellemzője a megbízhatóság, a jelentősen megnövekvő kapacitás és átviteli sebesség mellett.

A demóhoz a 3,5 GHz-s sávot használták, amelyen a magyarországi szolgáltatók közül egyedül a Vodafone rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható frekvenciasávval egy 4 éve született döntés eredményeként, amikor megvásároltak egy 60 MHz-s blokkot.

„Az 5G hálózat igazi előnyei a gép-gép közötti kommunikáció területén érvényesülnek majd, hiszen a mostaninál jelentősen több eszközt lehet majd összekötni a segítségével, így a mindennapi életben és az ipar területén is számottevően növekedhet majd az okosmegoldások száma" – mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

IoT megoldásokkal a jövő okosvárosaiért

Bár még nem 5G hálózaton indult el, de jó példa az ilyen típusú fejlesztésekre az V. kerületben megvalósított Smart Parking projekt, amelynek segítségével a digitális és a fizikai valóságot kapcsolták össze annak érdekében, hogy kényelmesebbé váljon egy mindennapi probléma megoldása.

A telefonos alkalmazáson keresztül a sofőrök valós idejű információt kapnak a közelben található szabad parkolóhelyekről, és a parkolás fizetését is elindíthatják – vagyis gyorsabban találnak parkolóhelyet, így pedig a forgalom, valamint a lég- és zajszennyezés is csökkenthet. Mindeközben pedig rengeteg adat is keletkezik a parkolással kapcsolatban, melyek elemzésével tovább fejleszthető lesz maga a szolgáltatás is.

Bővülő szolgáltatások a Liberty Global leányvállalatok felvásárlásával

Az 5G hálózat mellett további újdonságok is várhatók a Vodafone Magyarországnál, hiszen a Vodafone Csoport és az amerikai Liberty Global között tavaly májusban létrejött megállapodás – melynek értelmében négy európai érdekeltséget vásárol fel a Vodafone – Magyarországot is érinti a német, a cseh és a román piacok mellett. Itthon az akvizícióval a vezetékes szolgáltatásokat nyújtó UPC kerül majd a Vodafone tulajdonába, amely ezáltal hazánk második konvergens szolgáltatójaként száll majd ringbe a Telekom mellett.

A megállapodást még vizsgálja az Európai Bizottság, de jelen állás szerint csak a német piacon van néhány tisztázandó kérdés, így a felek arra számítanak, hogy az eredetileg tervezett határidőre, vagyis még

idén nyáron létrejöhet a szerződés, amellyel a UPC a Vodafone 100%-os leányvállalatává válik.

Így pedig olyan helyzet áll elő, hogy immár két szolgáltató is lesz, amely konvergens ajánlatokat nyújt a magyar piacon, így felélénkülhet a verseny, az ügyfelekért, amelyből végül maguk az ügyfelek profitálhatnak leginkább.

Természetesen a Vodafone is jól jár, hiszen hatékonyabb, gazdaságosabb lesz a működése, és így több lesz a beruházásra, fejlesztésre fordítható forrás, ami hosszú távon szintén az ügyfeleknél jelenik meg előnyként.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!