Hamarosan tényleg megindul az 5G Magyarországon

2019.04.29. 08:45

Mint ahogy azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019 őszén tervezi értékesíteni az 5G bevezetéséhez szükséges frekvenciasávokat. Az viszont egy érdekes tény, hogy a Vodafone már rendelkezik saját, kereskedelmi szolgáltatásra is használható blokkal. Egy sikeres demón már túl is van a vállalat, amely így nem csupán az 5G hazai úttörőjeként, hanem hamarosan a piac második konvergens szolgáltatójaként is megjelenik majd a UPC felvásárlásával.

Miért jó az 5G?

Az 5G valamelyest javulást hozhat a hangminőségben és a sebességben a mindennapi felhasználás során (a hamarosan érkező 5G-s készülékekkel rendelkezők számára), azonban ennek hatásai elenyészőek lesznek, és a szolgáltatásnak nem is ez az elsődleges célja. Sokkal inkább az olyan jellegű technológiák, beruházások ösztönzése, amelyekkel tovább fejleszthető az ipar, megvalósíthatók lesznek az okosvárosokhoz kapcsolódó koncepciók, a való életben is utakra kerülhetnek az önvezető autók, és egy sor olyan szolgáltatás indulhat el, ami megkönnyíti a mindennapokat az ipari szereplők és a végfelhasználók számára egyaránt.

Egy sikeres demó már lezajlott

A 2018-as Internet Hungary konferencián a Vodafone Magyarország hazánkban elsőként közvetített 5G teszthálózaton keresztül élő online videós tartalmat, a sikeres demo pedig egy fontos lépés volt abba a jövőbe, ahol az egymással is kommunikáló önvezető autók által javul a közlekedésbiztonság, a diagnosztikai eljárások pedig már a mentőben is elvégezhetők lesznek, hogy a pácienseket a kórházba érkezve felkészültebben fogadhassák az orvosok.

Ez az ultra alacsony késleltetésnek köszönhető, ami az 5G hálózat egyik legfontosabb jellemzője a megbízhatóság, a jelentősen megnövekvő kapacitás és átviteli sebesség mellett.

A demóhoz a 3,5 GHz-s sávot használták, amelyen a magyarországi szolgáltatók közül egyedül a Vodafone rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható frekvenciasávval egy 4 éve született döntés eredményeként, amikor megvásároltak egy 60 MHz-s blokkot.

„Az 5G hálózat igazi előnyei a gép-gép közötti kommunikáció területén érvényesülnek majd, hiszen a mostaninál jelentősen több eszközt lehet majd összekötni a segítségével, így a mindennapi életben és az ipar területén is számottevően növekedhet majd az okosmegoldások száma" – mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

IoT megoldásokkal a jövő okosvárosaiért

Bár még nem 5G hálózaton indult el, de jó példa az ilyen típusú fejlesztésekre az V. kerületben megvalósított Smart Parking projekt, amelynek segítségével a digitális és a fizikai valóságot kapcsolták össze annak érdekében, hogy kényelmesebbé váljon egy mindennapi probléma megoldása.

A telefonos alkalmazáson keresztül a sofőrök valós idejű információt kapnak a közelben található szabad parkolóhelyekről, és a parkolás fizetését is elindíthatják – vagyis gyorsabban találnak parkolóhelyet, így pedig a forgalom, valamint a lég- és zajszennyezés is csökkenthet. Mindeközben pedig rengeteg adat is keletkezik a parkolással kapcsolatban, melyek elemzésével tovább fejleszthető lesz maga a szolgáltatás is.

Bővülő szolgáltatások a Liberty Global leányvállalatok felvásárlásával

Az 5G hálózat mellett további újdonságok is várhatók a Vodafone Magyarországnál, hiszen a Vodafone Csoport és az amerikai Liberty Global között tavaly májusban létrejött megállapodás – melynek értelmében négy európai érdekeltséget vásárol fel a Vodafone – Magyarországot is érinti a német, a cseh és a román piacok mellett. Itthon az akvizícióval a vezetékes szolgáltatásokat nyújtó UPC kerül majd a Vodafone tulajdonába, amely ezáltal hazánk második konvergens szolgáltatójaként száll majd ringbe a Telekom mellett.

A megállapodást még vizsgálja az Európai Bizottság, de jelen állás szerint csak a német piacon van néhány tisztázandó kérdés, így a felek arra számítanak, hogy az eredetileg tervezett határidőre, vagyis még

idén nyáron létrejöhet a szerződés, amellyel a UPC a Vodafone 100%-os leányvállalatává válik.

Így pedig olyan helyzet áll elő, hogy immár két szolgáltató is lesz, amely konvergens ajánlatokat nyújt a magyar piacon, így felélénkülhet a verseny, az ügyfelekért, amelyből végül maguk az ügyfelek profitálhatnak leginkább.

Természetesen a Vodafone is jól jár, hiszen hatékonyabb, gazdaságosabb lesz a működése, és így több lesz a beruházásra, fejlesztésre fordítható forrás, ami hosszú távon szintén az ügyfeleknél jelenik meg előnyként.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!