Több alkalommal is ejtették már a vádakat a rajtuk lévő információk alapján.

A nemi erőszak az egyik legalantasabb bűncselekmény, az esetek jókora részéről bejelentést sem kap a rendőrség, ráadásul a bejelentett eseteket is nagyon nehéz lehet bizonyítani a bíróságon. Éppen ezért is vegyes érzéseket váltott ki a hír, miszerint az Egyesült Királyság legtöbb rendőrsége mostantól az indokoltnak tűnő esetekben hozzáférést kérhet a nemi erőszak vádját felhozott személyek mobiljaihoz, hogy az üggyel kapcsolatos információkat keressen rajta.

Forrás: Niroworld | Dreamstime.com

Az új eljárást nem az áldozatok kellemetlen helyzetbe hozására találta ki a rendőrség, hanem mert mostanra számos olyan esettel találkoztak, mikor az állítólagos elkövetőket

bosszúból, hamisan vádolták meg a nemi erőszakkal.

Az ügyek tárgyalása során kiderült, hogy az állítólagos áldozatok mobiljain olyan eltitkolt információk voltak, amelyek fényében a vádlottak gyorsan tisztázni tudták a nevüket, az ügyész ejtette az ellenük felhozott vádakat.

A nemi erőszak áldozatait támogató Victim Support munkatársa szerint a mostani eljárás rendkívül valószínű, hogy hozzájárul majd az áldozatok amúgy is jelentős szorongásához, ami nyilvánvalóan negatívum.

A Big Brother Watch jogvédő szervezet konkrétan elítélte a lépést, a szóvivője szerint az áldozatoknak nem kellene választaniuk a magánszférájuk védelme és az igazságszolgáltatás között, a rendőrség szükségtelenül sérti az emberi jogaikat. Viszont a szervezet nem tett javaslatot arra, hogy ennek fényében milyen alternatív módon lehetne megvédeni a rendkívül súlyos bűncselekménnyel hamisan megvádolt személyek jogait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!